Jaroslav Kulhavý

Jaroslav Kulhavý | foto: Michal Šula, MAFRA

Olympijský vítěz Kulhavý prožívá krušné období. Zítra jde na vyšetření

  • 9
Bikera Jaroslava Kulhavého poslední dny trápí zdravotní problémy. To se podepsalo i na jeho výsledcích ve světových pohárech. Nyní si chtěl před pátým dílu Světového poháru v Kanadě spravit chuť na cyklistickém závodě na Vysočině, který okusil minulý rok před olympijskými hrami, jež pak nejlepší český závodník v Londýně vyhrál. Na poslední chvíli však musel 28letý mistr světa i Evropy poslat omluvenku.

Potvrzujete, že nepřijedete?
Ano. Situace se bohužel na poslední chvíli musela změnit.

Proč?
Protože mě dnes čeká vyšetření v Praze ohledně zdravotního stavu. Necítím se teď dobře, takže jsem ten závod zrušil. Potřebuji vyřešit zdravotní problémy.

Mohl byste je specifikovat?
Nemohl, protože sám nevím, co mi přesně je. Musíme to rozebrat s lékaři. Z toho důvodu pojedu zítra (ve středu) na testy, abychom zjistili, co to je. A taky abych věděl, jak dál můžeme nachystat přípravu a jak mohu trénovat.

Poslední tečka, to byl SP ve Vallnordu, který vám nevyšel (34. místo)?
Ano. Ale ono už těch závodů bylo víc, i když na výsledcích to nebylo tak vidět. Ale v těch maximálních hodnotách se necítím dobře. A tohle bylo fakt poslední. Přitom ten trénink byl poslední dva měsíce fakt kvalitní. Výsledky absolutně neodpovídají tomu, jak by to mělo vypadat.

Nedávno jste mluvil o přetrénování.
Ano, na mistrovství republiky... V Andoře byla vysoká nadmořská výška, což taky hraje svoji roli. Ale to jsem si vlastně vyzkoušel vloni ve Val d'Isere . Někdy trénink nebyl tolik kvalitní, byl jsem unavený, přesto jsem byl schopný jezdit kolem 10. místa. Každopádně takový propad, jaký je teď a jak se cítím, není normální. Asi to bude jiný problém než přetrénování.

Štve vás to, že nepojedete na Vysočině? Pro vás je to sice asi méně prestižní závod, ale minulý rok jste na závodě v České republice potrénoval, pak odletěl do Londýna a vyhrál OH.
Mrzí mě to. Skvěle mi zapadl do přípravy. Letos jsem to bral, že se tam zase rozjedu, protože hned na to má být další světový pohár, který se pojede v Kanadě (10 - 11. 8.), tak jsem to chtěl brát jako kvalitní přípravu před tímto závodem. Ale bohužel to nedopadlo.

To, jestli pojedete v Mont-Sainte-Anne (5.  SP ze 6), se dozvíte v následujících dnech?
Ano. Ale zatím se počítá s tím, že tam odcestuji. Kdyby bylo něco špatného, tak bych to musel probrat s týmem a na poslední chvíli zrušit. Ale nejspíš tam budu muset odjet, protože tam mám i jiné povinnosti kromě závodu.

Bylo by prioritní mistrovství světa, které bude následovat? Vynechal byste radši tento SP?
Těžko říct. Když nevím, jaká nastane situace. Pro  mě by bylo úplně nejlepší a nejdůležitější dojet sezonu celou, jít do toho na sto procent a samozřejmě uspět... Když by to šlo až na mistrovství světa, podřídil bych všechno tomu, nicméně bych opravdu chtěl jet už v té Kanadě. V tuhle chvíli ale těžko říct. Už času moc nezbývá, takže se s tím něco musí dělat, aby - pokud možno - dopadlo mistrovství světa co nejlíp.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa