Vítězem 45. ročníku ankety Král cyklistiky o nejlepšího českého jezdce za rok 2009 byl  vyhlášen Roman Kreuziger. Titul Miss sympatie české cyklistiky získala Lucie Záleská.

Vítězem 45. ročníku ankety Král cyklistiky o nejlepšího českého jezdce za rok 2009 byl vyhlášen Roman Kreuziger. Titul Miss sympatie české cyklistiky získala Lucie Záleská. | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Roman Kreuziger se stal potřetí králem české cyklistiky

  • 4
Vítězem 45. ročníku ankety Král cyklistiky o nejlepšího českého jezdce za rok 2009 se potřetí v kariéře stal Roman Kreuziger. Třiadvacetiletý silničář tak navázal na své triumfy z let 2004 a 2008.

Kreuziger přesvědčivě anketu ovládl, přestože jeho jménu nefiguruje vdlouhém seznamu českých cyklistů, kteří vybojovali medaile na mistrovství světa či Evropy.

Jezdec italské stáje Liquigas je však jasnou tuzemskou jedničkou mezi profesionály. Především uspěl na největším a nejslavnějším etapovém závodu Tour de France, kde vylepšil o čtyři pozice vylepšil loňské umístění a skončil devátý.

Navíc vyhrál závod Kolem Romandie, byl třetí Kolem Švýcarska a vybojoval i jedno druhé místo v etapě Vuelty. V celkovém pořadí prestižního seriálu ProTour skončil sedmý.

Kreuziger se tak při svém mládí vydal stíhat v počtu prvenství v anketě
legendární bratry Jana a Jindřicha Pospíšilovy. Dvacetinásobní mistři světa v kolové získali ocenění osmkrát, silničář Ján Svorada triumfoval pětkrát.

"Volba 'krále' byla oproti minulým rokům jednoduší. I když čeští cyklisté
přivezli z mistrovství světa a Evropy celkem 23 medailí, z nichž čtyři byly
zlaté, vyhrál Kreuziger naprosto přesvědčivě. Jeho vystoupení na Tour de France bylo skvělé," řekl předseda Českého svazu cyklistiky Marián Štětina. Kreuziger obdržel šestinásobně víc hlasů než druhý v pořadí.

Oceněni dnes ale byli i všichni čeští medailisté. Mimo jiné mistr Evropy v
omniu Denis Špička, zlatí z ME v bodovacím závodě dvojic Jan Dostál a
Vojtěch Hačecký, mistr Evropy ve fourcrossu Michal Prokop, cyklokrosový vicemistr světa Zdeněk Štybar, třetí z MS ve fourcrossu Tomáš Slavík či Martin Bláha s Jiřím Hochmannem, kteří získali bronz na MS v bodovacím závodu dvojic.

Medaile z MS vybojovali i hendikepovaní cyklisté Jiří Ježek a Jiří Bouška, mistr světa v závodu na kilometr s pevným startem. Do Síně slávy byli jmenováni do Klubu Rytíř cyklistiky Jindřich Pospíšil, Vladimír Vávra a Jozef Regec. Titul Miss sympatie české cyklistiky získala v internetovém hlasování fanoušků poprvé Lucie Záleská kombinující silnici s dráhou.

,