Lance Armstrong v cíli Tour de France 2010

Lance Armstrong v cíli Tour de France 2010 | foto: AP

Říkáte, že Armstrong dopoval? Jste lháři, vzkázal Jekimov

  • 5
Vjačeslav Jekimov je zatím jediným cyklistou, který se postavil na obranu Lance Armstronga v jeho boji proti obvinění z dopingu. Zatímco tři jiní bývalí týmoví kolegové z US Postal vypovídají o Armstrongově užívání zakázaných prostředků, Rusa tato nařčení provokují. Za léta strávená v týmu s Armstrongem prý nic podezřelého nezažil.

"Nejhorší je to obrovské zklamání z lidí, s nimiž pracujete, a pak se najednou ukáže jejich pravá tvář. Jsou to lháři," řekl Jekimov agentuře AP z hotelu během Gira d'Italia, kde je sportovním ředitelem stáje RadioShack.

V době největší Armstrongovy slávy mu pomohl k pěti z jeho rekordních sedmi triumfů na Tour de France.

Armstronga už obvinili z dopování Floyd Landis, Tyler Hamilton a George Hincapie. První dva sami uvázli v dopingových sítích a právě Hamiltonovu zlatou medaili z Atén by mohl tehdy druhý Jekimov dostat. Stal by se trojnásobným olympijským šampionem.

"Jestli mi ji dají, přivítám to. Logické by od MOV bylo dát ji druhému," řekl pětačtyřicetiletý Jekimov. Jen nechápe, proč se Hamilton ke svému podvádění přiznal až nyní. Přiklání se k názoru, že se jen snaží udělat reklamu knize, kterou píše.

"Za celým tímhle příběhem něco je. Zaprvé není pravdivý. A hlavně za tím jsou asi peníze nebo jiný podnět," uvažoval Jekimov. "Protože proč by s tím přišel až teď? Proč to neudělal už v roce 2005? Takové lidi já považuju za lháře. Nejdříve lžou o nevině, pak o jiných věcech," řekl.

Podle něj jsou ti, kteří nyní vytahují špínu na Armstronga, uplacení.

"Vidím to tak, že někdo chce Lance totálně zničit. A tak najde lidi, kteří něco řeknou," dodal bývalý cyklista a špičkový časovkář, který se zúčastnil Tour de France patnáctkrát.

Hamilton tvrdil, že Armstrong bral EPO, testosteron, krevní transfúze a v roce 2001 při závodu Kolem Švýcarska měl pozitivní test. Mezinárodní unie UCI však prý výsledek zatajila, takže trestu unikl. Nic z toho Jekimov nepovažuje za pravdivé. "Možná je to jeho špatný druh humoru," dodal.

Jekimov přišel do stáje US Postal v roce 1997, byl v ní rok a pak se po roční přestávce znovu vrátil. Před pěti lety ukončil kariéru. Zlaté medaile z OH má ze Soulu 1988 ze stíhačky družstev a ze Sydney 2000, kde vyhrál časovku.

,