Radomír Šimůnek při závodu mistrovství světa v Koksijde

Radomír Šimůnek při závodu mistrovství světa v Koksijde | foto: Michal Sváček, MAFRA

Říkal si: Jedeš po sněhu. Pak byl Šimůnek nejlepším ze zbytku světa

  • 17
Koksijde (Od zpravodaje iDNES.cz) - Dávno před startem věděl, že písek prostě není pro něj. Tak si cyklokrosař Radomír Šimůnek před světovým šampionátem v Koksijde vsugeroval: "Představuj si, že jedeš po sněhu." Pomohlo to, Šimůnek byl nejlepším z šestice Čechů na startu a nejlepším závodníkem ze zbytku světa. Dojel osmý za sedmi Belgičany.

Ti všem vypálili rybník, co?
Mě to nepřekvapilo, na tohle mistrovství se chystali strašně dlouhou dobu, bylo pro ně alfou a omegou této sezony. A my se můžeme připravovat dál a čekat na další šanci.

Pomýšlel jste i na lepší umístění?
Jel jsem to, co ve mně bylo. Dobře jsem odstartoval, dokázal jsem být vepředu a cítil jsem se dobře. Síly ale postupně docházely. Jo kdyby se jelo na sněhu, tak by to bylo lepší.

Přesto jste nejlepší z českého týmu, stejně jako Kateřina Nash na osmém místě.
Mám toho dost, odevzdal jsem maximum. Jsem rád, že to takto dopadlo, mám obrovskou morálku do budoucnosti. Už se zase těším na další jaro, na přípravu. Věřím, že moje tréninková morálka zase vzroste, teď mám spoustu energie do další dřiny.

V závodě jste jeli chvíli se Štybarem. Dalo se nějak spolupracovat?
Chvilku, ale tady je to opravdu těžké. Když člověk potáhne, tak přijede do písku mrtvý a pak už ho vůbec neprojede.

Jak berete to, že jste obhájce zlata porazil?
Žádný význam to pro mě nemá, prostě to tak dopadlo. Kdybych přijel první a Štyby druhý, byl bych asi radši, ale v tomto případě to absolutně nehraje roli. Zdenda neobhájil titul, tak je mu jedno, jestli byl druhý, třetí, nebo čtvrtý. Prostě to zkusil, nešlo to, zase ale musíme říct, že on je dvojnásobný mistr světa. To se moc lidem nepodařilo.

Je Albert ten správný šampion?
Jsem rád, že vítězství aspoň zůstalo v týmu, teď tam bude panovat supernálada. Taky na nás ale bude větší tlak příští rok.

Sezona trvá ještě tři týdny. Jak je přežijete?
Abych pravdu řekl, už se strašně těším domů, až si dám trošku volno s přítelkyní. A chci se taky začít věnovat svému projektu pro mladé cyklisty. Mám vyhlídnuté další, taky bych se chtěl spojit s dalšími závodníky, jako je Zdenda Štybar, Roman Kreuziger nebo Franta Raboň. Chci, abychom cyklistiku u nás trošku pozvedli.