Cyklokrosař Radomír Šimůnek na trati mistrovství světa v americkém Louisville

Cyklokrosař Radomír Šimůnek na trati mistrovství světa v americkém Louisville | foto: Michal Sváček, MAFRA

Šimůnek bude na MS potvrzovat úlohu nové české cyklokrosové jedničky

  • 4
Zdeněk Štybar přestoupil na silnici a na mistrovství světa v cyklokrosu po letech chybí. Velká šance pro Radomíra Šimůnka, aby definitivně převzal roli české jedničky. Závodník z Kamenice u Prahy se v sobotu postaví na start šampionátu v kategorii Elite jako jeden ze dvou Čechů, tím druhým je boleslavský Martin Bína.

Poprvé v historii šampionátů se pojede jinde než v Evropě. Mimořádný bude také program závodů, který organizátoři operativně zhustili do jediného dne. Donutil je k tomu tající sníh, kvůli němuž má v noci na neděli kulminovat hladina přilehlé řeky Ohio.

"Člověk najede do terénu, jede první vlásenku a pak zpátky do lesíka, pak jsou schody, následují překážky a písek až k cílové rovince. Bude to brát hodně sil, protože ten písek je opravdu těžký. Není to žádný rovný písek, ale takové ty muldy. Bude to hodně náročné," vylíčil Radomír Šimůnek své pocity z USA pro ČTK.

Loni ovládli mistrovství světa Belgičané, což nyní bude chtít zbytek světa zlomit. "Francouz Mourey má sílu ze silnic, bude na tom dobře. Uvidíme, jak pojede Nizozemec Lars van der Haar," odhaduje Šimůnek možné spolufavority.

A domácí Američané? "Jel jsem s nimi v Cincinnati, nevypadali nijak extrémně kvalitně. I na prázdném předním kole jsem se jich dokázal držet v háku," řekl Šimůnek. Závod Elite startuje ve 20.30 hodin.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa