Nairo Quintana s trofejí pro vítěze etapového závodu Tirreno-Adriatico.

Nairo Quintana s trofejí pro vítěze etapového závodu Tirreno-Adriatico. | foto: AP

Quintana trojzubcem popíchl konkurenci. Na Tour budu hrozbou, naznačil

  • 9
Tirreno-Adriatico bylo jen testem ve velkém schématu sezony, Nairo Quintana v modrém dresu a se zlatým Poseidonovým trojzubcem coby trofejí za triumf v závodě dvou moří však symbolicky ohlásil, jaké jsou jeho záměry a plány do příštích měsíců. "Formu mám," utvrdil kolumbijský cyklista a úsměv na jeho tváři mluvil za všechny pocity.

Quintana, syn rolníka z And, napsal novou kapitolu týdenního klání jako jeho první kolumbijský vítěz, ale hlavně dokázal, že po pádu na loňské Vueltě, ve kterém si polámal lopatku a musel následně na operaci, je zpět.

A jeho odvážný atak ve sněhové vánici páté etapy Tirrena současně demonstroval, čemu budou jeho hlavní soupeři v horách Tour de France čelit.

Ano, je sice jenom březen, ale Kolumbijec zasadil první ránu do sebevědomí Alberta Contadora, Vincenza Nibaliho a na dálku i Chrise Frooma, který se kvůli nemoci na poslední chvíli z italských etap odhlásil a závod sledoval z domova v Monaku.

„Potřeboval jsem toto vítězství kvůli své hlavě a taky abych svým fanouškům ukázal, že jsem stále tady. Je to ujištění,“ citoval 25letého vrchaře server cyclingnews. „Našel jsem tým v super formě a připravený tvrdě pracovat a vítězit.“

Nairo Quintana během časovky na Tirreno-Adriatico.
Nairo Quintana coby celkový vítěz závodu Tirreno-Adriatico.

Pro Quintanu bylo Tirreno prvním závodem v Evropě, Ruta del Sol ve Španělsku musel vynechat poté, co si při kolumbijském šampionátu poranil rameno (mimochodem to stejné jako loni při Vueltě). A zatímco Contador s Nibalim už pár startů absolvovali a Quintana závodil teprve podruhé, jeho triumfální jízda ukázala, že je v daleko lepší formě než oba soupeři.

„Ale myslím, že všichni jsme na stejné úrovni,“ mírnil Kolumbijec. „Contador bude na Tour de France silný, stejně tak Froome i Nibali. Pro nás všechny je to náš hlavní cíl.“

Zatímco konkurence bude příští týden formu piplat v Katalánsku, Quintana si může vychutnávat úspěch a být optimistický. A místo teplého Španělska vyrazí do Belgie. „Čeká mě pár dnů odpočinku, pak kostky a po nich Baskicko,“ naplánoval.