Prokopa lákají šampionáty a olympijské body

Praha - Mistrovství světa ve fourcrossu na Novém Zélandu a světový šampionát v bikrosu v Brazílii - takové jsou letošní cíle českého bikera Michala Prokopa. Mistr světa ve fourcrossu z roku 2003 vstoupil ideálním způsobem do seriálu Světového poháru. Úvodní závod ve španělském Vigu vyhrál.

"Každé vítězství ve "svěťáku" je  cenné, ale bohužel finále nemělo obsazení, jak se očekávalo," přiznal závodník týmu Author.

Jeho největší soupeř, vítěz loňského ročníku Světového poháru Brian Lopes musel po pádu v tréninku předčasně odletět do USA, Erica Cartera limitovaly problémy se zády a s ramenem. "Pro mě to byla výhoda, ale stejně..." dodal Michal Prokop.

Český biker absolvoval bezproblémový závod - vyhrál kvalifikaci i všechny vyřazovací jízdy. "Kvalifikace mě naladila pozitivně, věřil jsem si," řekl.

Organizátoři ve Vigu však závodníkům připravili náročnou trať. "Byla písčitá, rozbitá, hodně to klouzalo. Člověk musel silně držet řidítka," popisoval český závodník.

Týden před startem ve Vigu vyhrál premiérový ročník mezinárodního závodu ve fourcrossu na horských kolech SEAT 4X Masters v Praze. "Byl to ideální rozjezd sezóny."

Tu loňskou ukončil Michal Prokop nešťastně - na světovém šampionátu v Livignu si zlomil kotník a holennní kost a musel podstoupit operaci. "Ale už je všechno v pořádku. Noha pobolívá pouze občas, jenom při chůzi. Takže budu asi raději všude jezdit na kole," žertoval.

Úvod letošního roku strávil mezi reprezentanty v dráhové cyklistice, na mistrovství světa v Bordeaux rozjížděl olympijský sprint. Nyní se však plně soustředí na horská kola. Program má nabitý.

Koncem května jej čekají další dva závody Světového poháru ve fourcrossu - ve Skotsku a v Německu. Vrcholem sezony bude podzimní světový šampionát na Novém Zélandu. "Ještě jsem tam nikdy nebyl, ale z fotografií a od kamarádů vím, že tamní trať vede z kopce a je opravdu rychlá," řekl Prokop.

V létě se také nebude nudit - v Brazílii se v červenci koná mistrovství světa v bikrosu, disciplíně, která je zařazena do programu olympijských her v Pekingu 2008.

Body do kvalifikačního žebříčku budou moct závodníci získávat už letos - na světovém šampionátu a dvou závodech Světového poháru v USA a ve Francii. "Rád bych získal co nejvíc olympijských bodů," přál si Michal Prokop.

SP ve fourcrossu - Vigo (Šp.) - výsledky:
Muži:
1. Prokop (ČR), 2. Rinderknecht (Švýc.), 3. Tatarkovič (ČR), 4. Wichman (Niz.), ...7. Tamme (ČR).
Ženy:
1. Kintnerová (USA), 2. Jonnierová (Fr.), 3. Bertgenová (Niz.), ...9. Horáková (ČR).