Prokopa čeká premiéra mezi dráhaři

  • 1
Praha - Třetí mistrovství světa v cyklistické disciplíně absolvuje Michal Prokop. Po šestnácti startech na šampionátech v bikrosu a na horských kolech čeká pětadvacetiletého závodníka v Bordeaux mistrovství světa v dráhové cyklistice. Kolegům Adamu Ptáčníkovi a Aloisi Kaňkovskému rozjíždět olympijský sprint.

Na mistrovství světa jezdí Michal Prokop prakticky nepřetržitě od svých dvanácti let.

"Zpočátku jen na šampionáty bikrosové, posledních pět let startuji i na mistrovství horských kol ve fourcrossu," nastínil bohatou mezinárodní kariéru.

Za svou zatím nejúspěšnější sezonu považuje jezdec celku Author rok 2003, kdy vybojoval stříbro v bikrosu a stal se mistrem světa ve fourcrossu.

V následujícím roce vyhrál celý seriál Světového poháru fourcrossařů a k jeho obhajobě měl nakročeno i v loňské sezoně. Těžké zranění při světovém šampionátu v italském Livignu ale znamenalo konec nadějí na tomto mistrovství i na další celkovou výhru v Světovém poháru.

Prokop si hned v první jízdě v Livignu zlomil nohu, což oddálilo i jeho vstup mezi dráhaře.

"Měl jsem s trenérem Pavlem Buráněm již předtím domluveno, že začnu po mistrovství světa trénovat se sprintery, zranění to jen o pár měsíců posunulo. Chtěl jsem to zkusit, chtěl jsem nějakou změnu v tréninku," vysvětlil Prokop, co jej přivedlo na dráhu.

Úplným nováčkem na oválu však nebyl. "Na dráhovce jsem předtím již jezdil. My bikrosaři máme v Motole startovací rampu a já tam párkrát najížděl kilometry."

S dráhou se začal blíž seznamovat v prosinci, naplno jezdí od Nového roku. "Dojížděl jsem za klukama do Brna, posledních čtrnáct dnů jsem strávil ve vídeňské Dusikově hale," řekl. Začátky prý nebyly lehké.

"Hlavně technicky to nestálo za nic. Kluci mi radili, v posilovně jsem rychle dohnal tréninkové manko. Obě nohy už mám opět stejně silné, i techniku jsem snad už doladil," pochvaloval si Prokop, jenž na šampionátu pojede spolu s Adamem
Ptáčníkem a Aloisem Kaňkovským olympijský sprint.

Jeho role prvního jezdce je hodně důležitá, protože udá tempo pro své dva kolegy. Když závod rozjede pomalu, ostatní již nemají šanci. "Jsem si toho vědom, chci to klukům rozjet co nejlépe. Po příjezdu do Bordeaux se už na závod těším, ovál je tady určitě dobrý," uvedl Prokop.

V české trojici zaujme místo Ivana Vrby. "Kdybychom skončili v první osmičce, to by bylo hezké," prohlásil. V posledních letech se přitom český tým v této disciplíně umísťoval až v druhé desítce.

Zda u dráhy zůstane natrvalo, však ještě není rozhodnut. "Je to jedna z variant, ale uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Myslím si, že mohu jezdit ještě rychleji. Dráha se jezdí vlastně v zimě a mohl bych to dobře kombinovat s bikrosem i fourcrossem," plánuje Prokop.

Na prvním místě je pro něj stále bikros. Ten bude mít v Pekingu za dva roky svoji olympijskou premiéru a Prokop by při tom nechtěl chybět. Je však možné, že se v čínské metropoli představí i jako dráhař.

,