OSLAVA S HOKEJKOU. Kanaďan Ryder Hesjedal slaví celkové vítězství v

OSLAVA S HOKEJKOU. Kanaďan Ryder Hesjedal slaví celkové vítězství v cyklistickém Giru s hokejkou, na níž je kanadská vlajka. Snad aby ukázal, který sport je v jeho zemi číslo jedna. | foto: Reuters

Šampion Gira Hesjedal: Učil se u Armstronga, vítězí přes utrpení

  • 22
Milán (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Follow the leader, hlásá nápis na týmovém autobusu stáje Garmin. Následujte lídra. Lídrem byl Ryder Hesjedal. Všichni jezdci Garminu včetně rutinéra Vandeveldeho jej následovali. A nakonec nejen oni. Celý peloton Gira se v konečném pořadí dívá na záda 31letého Kanaďana, který je doma střídavě na Havaji a v kanadské Britské Kolumbii.

Pozor, jeho jméno se čte Hešjedal. Nikoliv Hešdal nebo Hesjedal, jak se vyslovovali jeho norští předci. Teď už si to snad lidé konečně budou pamatovat...

"Kdybych byl zítra na Havaji, rozvalil bych se na pláži," usmál se. Zasloužil by si to. Ve vedrech jižní Itálie, v lombardském dešti ani v mrazu a sněhu na Stelviu, nikde se nenechal svést z cesty za senzačním titulem.

Pravda, na trati jste v jeho tváři většinou zahlédli výraz plný bolesti. Nenechte se zmást. "Ryder je jezdcem, jenž se k úspěchům propracovává přes utrpení," říká Jonathan Vaughters, manažer Garminu. "Ale mentálně je vždy připraven."

Začínal na horském kole. V roce 2004 sbíral první zkušenosti v silničním profipelotonu ve stáji US Postal po boku Lance Armstronga i Pavla Padrnose. Ale až v Garminu vyrostl.

Šesté místo na Tour 2010, kde mohl jet na sebe až poté, co si tehdejší lídr Vandevelde zlomil žebra, bylo předzvěstí. Loni sám na Tour upadl, ztratil naděje v celkovém pořadí. "Ovšem dál jsem na sobě tvrdě pracoval."

Od listopadu věděl, že pojede Giro. Neprojížděl si však na jaře jeho kopce po vzoru jiných favoritů. "Jen jsem věřil svým nohám a našemu sportovnímu řediteli Wegeliusovi."

Ten byl jeho špehem v Itálii, informoval jej před etapami o záludnostech zdejších stoupání. I když... "Nakonec všechny kopce na velkých túrách jsou víceméně podobné," říká šampion.

V týmu má přezdívku Tíha národa. Je jediným kanadským cyklistou, který může dosáhnout velkých vítězství. Giro je jen pár minut minulostí a premiér Harper už vydává prohlášení: "Celá země děkuje panu Hesjedalovi za historický úspěch kanadského sportu."