Primož Roglič při prezentaci stáje Jumbo Visma před letošní Vueltou.

Primož Roglič při prezentaci stáje Jumbo Visma před letošní Vueltou. | foto: Profimedia.cz

Triumf a šáteček. Opustím Jumbo, potvrdil Roglič. Jaké týmy mají zájem?

  • 24
V sobotu před Tadejem Pogačarem vyhrál klasiku Giro dell´Emilia. Jeho poslední triumf v dresu Jumbo-Visma? Může být. „Po sezoně odcházím,“ potvrdil Slovinec Primož Roglič. Kam zamíří? Nabídek má spoustu. Nejblíže jsou podle všeho Ineos či Bora-hansgrohe.

O Rogličově konci v Jumbu se mluví už delší dobu. Po Vueltě sice hovořil o tom, jak je spokojený s tím, že je součástí nejlepšího týmu na světě, jenže když mu reportéři vyjmenovávali týmy, které o něj údajně stojí, rezolutní ne neřekl.

Spekulace pak přiživilo možné spojení Jumba s Quick-Stepem, po kterém by se Slovinec ocitl v hierarchii až za Jonasem Vingegaardem či Remkem Evenepoelem. Proto se jeho přestup jevil ještě reálněji.

A teď je jasno. „Definitivně můžu potvrdit, že tým opustím,“ řekl v sobotu třiatřicetiletý Slovinec.

Cyklistické zemětřesení. Co by způsobila fúze Jumbo-Visma s Quick-Stepem?

O den později loučení potvrdila i sama nizozemská stáj. „Primož bude v našich srdcích navždy jako náš král,“ uvedl její šéf Richard Plugge. „Ale přišel čas, kdy bude nejlepší se rozejít. Požádal nás o přestup. Máme k sobě příliš velký respekt, než abychom mu stáli v cestě. Dali jsme mu proto zelenou.“

Kam zamíří Roglič pochopitelně ještě neřekl, byť z náznaků je patrné, že už je s některým týmem předdomluvený.

Příštího zaměstnavatele by měl oznámit, až mu skončí sezona. V úterý ho ještě čeká klasika Tre Valli Varesine a v sobotu poslední monument Kolem Lombardie.

„Teď je můj úkol závodit a soustředit se. Pak podnikneme další kroky,“ povídá.

Primož Roglič z Jumba se nechává povzbuzovat v 16. etapě Vuelty.

Do Ineosu?

Týmů, které se v souvislosti s jeho jménem skloňují, je spousta. Movistar, Lidl-Trek, Ineos, Bora-hansgrohe, Israel Premier Tech, Jayco-AlUla, Bahrain-Victorious, objevují se nejčastěji v nabídce.

Takovému zájmu se není co divit. Roglič je cyklistická superstar, v kariéře zatím nasbíral osmdesát profesionálních triumfů, mezi nimiž se ční tři celková vítězství španělské Vuelty i italského Gira.

Jen prvenství Tour de France mu chybí ke kompletní sbírce. A podle toho by měl volit i své nejbližší působiště.

A JE MOJE. Primož Roglič s Nekonečnou trofejí pro vítěze Gira d'Italia

Slovinec potřebuje stáj, v níž by byl jasnou jedničkou. Zároveň ale takovou, v níž by měl silný podpůrný vláček.

Nabízí se Ineos či Bora. A právě o těchto dvou týmech se v posledních hodinách mluví nejčastěji.

O síle i zkušenostech britského Ineosu, nejbohatší stáje pelotonu a dřívějšímu vládci Tour, nemůže být pochyb. Rogličovi se i hodí, že mu chybí jasný lídr, hotový jezdec, který je schopný vítězit okamžitě.

Geraintu Thomasovi je už 37 let, Egan Bernal se stále léčí z hrozivého pádu, Tao Geoghegan Hart, Daniel Felipe Martínez či Pavel Sivakov tým opouštějí a Tom Pidcock či Carlos Rodríguez, jehož Ineos i přes obrovský zájem Movistaru udržel, jsou zase až příliš mladí.

Nemůže Pogačar? A Roglič? V Ineosu dumají, jak zpátky na cyklistický trůn

Roglič tak může být skvělou volbou. Dva tři roky může vítězit a zároveň předávat zkušenosti mladým nadějím. A že mu jde i tato role ukázal už s Vingegaardem, který si pochvaluje, jak si ho Slovinec vzal zprvu pod ochranná křídla.

Ineosu by nahrávala i skutečnost, že se Roglič zalíbil majiteli stáje Jimu Ratcliffovi. „Tenhle muž nás bude táhnout,“ ukázal podle nizozemského listu WielerFlits britský miliardář.

A nebo Bora?

Pokud ho bude chtít získat Ineos, podle posledních zpráv by měl nejvíce soupeřit s německou Borou.

Dobře naladěný Primož Roglič poté, co vyhrál osmou etapu Vuelty.

I ta by pro Rogliče byla výhodná. Silný, zajištěný tým, s dobrým závodním materiálem. Loni s Jaiem Hindleym vyhráli Giro a letos jeden den vezli žlutý trikot na Tour.

Kromě Hindleyho Bora naděje vkládá do Alexandera Vlasova, jenže ten ukazuje, že mu k absolutní elitě přeci jen stále něco chybí. Letos na Vueltě se v jejím dresu blýskl dvacetiletý mladík Cian Uijtdebroeks, ovšem pozice jedničky na Tour by pro něj v tuto chvíli byla asi ještě moc.

Přestupu do Bory nahrává zjištění serveru GCN, že Roglič v minulém týdnu navštívil centrum Red Bullu v Salzburgu, s kterým německý tým spolupracuje.

Podle slovinských médií už měl dokonce dostat nabídku na šest milionů euro za sezonu, čímž by se přiblížil Pogačarovi, jenž podle všeho pobírá 6,3 milionu euro.

„Více řekneme až po závodech,“ komentuje však všechny otázky k přestupu Roglič.

Kam nakonec zamíří?