Carlos Sastre se zdraví s fanoušky.

Carlos Sastre se zdraví s fanoušky. | foto: Reuters

Přibral jsem. Celkem pět gramů, bavil Sastre fanoušky na autogramiádě

  • 0
Slavný španělský cyklista Carlos Sastre je od pondělí na Hané. S více než stovkou fanoušků se vítěz Tour de France z roku 2008 setkal na autogramiádě v Olomouci.

Jeho návštěva, při níž propaguje závod Czech Cycling Tour, vyvrcholí úterním setkáním s novináři i představiteli města a kraje.

Na autogramiádu dorazili hlavně aktivní fanoušci cyklistiky, mezi nimi i Tomáš Heřmanovský, který si pro podpis přijel z Uničova. "Je to pro mě příjemné překvapení. Jako ambasadora bych spíš čekal někoho z českých cyklistů, jako je Honza Hruška nebo Tomáš Konečný," přiznal. "Tady nešlo chybět. Něco takového si fanoušek cyklistiky nemůže nechat ujít," dodal další cyklista, Ondřej Šrámek z SKC Prostějov.

Krátce po šesté už se ve dveřích objevil menší sympatický chlapík s dobrosrdečnou tváří. Usedl na připravenou židli a prostřednictvím tlumočníka v podobě Reného Andrlho, bývalého parťáka ze stáje ONCE, začal odpovídat na otázky. Přítomné si rychle získal.

"Zatím jsem viděl jen nádraží a letiště, ale moc se mi tu líbí. Jsem rád, že vás přišlo tolik a mohu vám představit závod," pochvaloval si město a atmosféru. A vysvětlil i důvody, proč kývl na nabídku zastupovat pro něj velmi vzdálený etapový závod v srdci Evropy, když podobných se v jeho domovině musí jezdit spousta.

Velkou roli sehrálo přátelství s Andrlem, ale podrobně prozkoumal i samotný závod. "Pro kategorie Elite i do 23 let je Czech Cycling Tour dost těžká. Jedna z etap má převýšení skoro pět tisíc metrů, a to je dost i pro profesionály," uznal.

Sastre také prozradil, že během kariéry ročně najel 27 tisíc kilometrů v tréninku a 11 tisíc při závodech. Zavzpomínal i na Marka Pantaniho a se smíchem odpověděl na dotaz, jestli by mohl využít přátelství s Ikerem Casillasem a pomoci olomoucké Sigmě v boji o záchranu. "Pokud potřebujete gólmana, můžu zaskočit," nabídl se se smíchem 173 centimetrů vysoký cyklista.

"A jestli jsem přibral? Ano, celkem pět gramů," rozesmál na závěr všechny přítomné.