cyklistická exhibice Pražské schody

cyklistická exhibice Pražské schody | foto: Michal Sváček, MAFRA

Blíží se Pražské schody, letos přivítají tři olympijské vítěze

  • 4
Tak hvězdnou sestavu ještě žádný cyklistický závod v Česku neměl. Na exhibici horských kol Pražské schody, která se každoročně koná v centru hlavního města, totiž v úterý dorazí hned tři zlatí olympijští medailisté.

Účast českého hrdiny z Londýna Jaroslava Kulhavého je už léta samozřejmostí, tentokrát ale do Prahy přiletí i dvě velká jména ze zahraničí: zlatý medailista z Atén a Pekingu Julien Absalon a jeho francouzský krajan Miguel Martinez, který triumfoval před třinácti lety v Sydney.

Právě Martinez je jednou z hlavních postav historie Pražských schodů - českou metropoli si totiž oblíbil a závod absolvoval celkem desetkrát, z toho třikrát projel cílem jako vítěz.

Účast potvrdil kromě zmíněné trojice třeba Španěl José Antonio Hermida, mistr světa z roku 2010. Na start se postaví i několik dalších zahraničních bikerů a celá domácí špička včetně Kristiána Hynka, Jana Škarnitzla, Pavla Boudného nebo Ondřeje Cinka.

Známými jmény se to bude hemžit i kolem závodu. Odstartovat by ho měl Ital Daniele Pontoni, historicky první vítěz Pražských schodů. Chybět nebudou čeští vítězové Radim Kořínek nebo Stanislav Hejduk - ti se s řadou dalších zúčastní i symbolické jízdy na počest Roberta Bakaláře, duchovního otce závodu, který zemřel v létě roku 2011.

Pražské schody se jezdí tradičně na hodinu plus jedno kolo, trasa vede uličkami Malé Strany a Hradčan. Start je v Nerudově ulici, cíl na Hradčanském náměstí.

Během každého okruhu, který měří 1400 metrů, musí závodníci zdolat sjezd 128 zámeckých schodů i náročný výjezd na Jánský vršek. Trať tentokrát zpestří na několika místech umělé dřevěné překážky.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa