Cyklistický maraton Malevil Cup v Lužických horách bude mít letos ještě lepší obsazení než jindy. Přijede například olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý (na snímku), bronzový medailista z ME Jan Škarnitzl a řada zahraničních jezdců.

Cyklistický maraton Malevil Cup v Lužických horách bude mít letos ještě lepší obsazení než jindy. Přijede například olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý (na snímku), bronzový medailista z ME Jan Škarnitzl a řada zahraničních jezdců. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Malevil Cup: řežba nejlepších bikerů, přijede i Kulhavý

  • 0
Populární maraton Malevil Cup v Lužických horách slibuje o víkendu velkou cyklistickou řežbu. Startovní listinu zdobí ta nejzvučnější jména nejen domácí, ale i zahraniční scény. „Ubytování si u nás zajistil i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý, takže na startu nebude chybět,“ hlásil ve čtvrtek horkou novinku šéf závodu Radek Patrák.

Kulhavý potvrdil svou formu na dlouhých tratích před týdnem na Mistrovství Evropy v maratonu ve Skotsku, kde vybojoval stříbrnou medaili.

„Byli tam stejní závodníci, jací by měli jet o duhový trikot za 14 dní v Africe, takže ještě trochu poladím formu a doufám, že to bude dobré!“ vzkázal Kulhavý před mistrovstvím světa na svých oficiálních stránkách. A právě Malevil Cup v Lužických horách mu poslouží jako dobrý trénink.

Malevil Cup 2014

Pátek:
Prezentace/výdej startovních čísel:
RESORT MALEVIL HEŘMANICE V PODJEŠTĚDÍ - 16.00 - 20.00 trasa A, B, C.

Sobota:
Prezentace:
RESORT MALEVIL HEŘMANICE V PODJEŠTĚDÍ
6.30 - 7.30 trasa A
6.30 - 8.30 trasa C
6.30 - 9.30 trasa B
Start: NÁMĚSTÍ JABLONNÉ V PODJEŠTĚDÍ
8.30 A trasa 100 km
9.30 C trasa 40 km
9.35 rodinná ČOKO jízda / závod handbike
10.30 B trasa 65 km RESORT MALEVIL HEŘMANICE V PODJEŠTĚDÍ
Dětský Malevil Cup:
8.00 - 9.15 registrace
10.00 starty dle kategorií
Zhruba ve 12.30 dojezd vítězů závodu Malevil Cup UCI marathon series 2014
Od cca 19.30 tradiční bike party: U2-desire/revival, Morčata na útěku
Malevil bus jezdí od 8.00 do 15.30.

Další českou hvězdou na startu bude Jan Škarnitzl z lučanské stáje Sram Rubena Trek, bronzový medailista z nedávného mistrovství Evropy v cross country. „Bohužel se odhlásil další přední český biker Ondřej Cink, zato pojede bývalý silničář František Raboň, který přesedlal na horská kola,“ uvedl Patrák.

Patnáctý ročník Malevil Cupu je kromě Českého poháru a série MarathonMan Europe letos premiérově součástí i světové UCI Mountain Bike Marathon Series. Tedy té nejvyšší maratonské ligy.

A na startovní listině je to znát. Podstatné procento čísel si rozebrali zahraniční závodníci. A nejedná se o žádná „ořezávátka“. Přihlášen je třeba Hannes Genze, medailista z předešlých ročníků prestižního etapového závodu Cape Epic v Jihoafrické republice, nebo devátý muž světového žebříčku Torsten Marx. Přijede i obhájkyně loňského prvenství Catherine Williamsonová z Velké Británie. Na Malevilu budou závodit také známí sportovci z jiných odvětví. Na střední trati o délce 65 kilometrů si změří síly s ostatními i biatlonistka Veronika Vítková, medailistka z olympijských her v ruském Soči.

Maraton v Lužických horách je ale hlavně o pohodě a zábavě pro stovky „hobbíků“. Závod startuje tradičně na náměstí v Jablonném v Podještědí, cíl je na ranči Malevil v nedalekých Heřmanicích.

Jan Škarnitzl

Pořadatelé lákají na tři trasy vedené po obou stranách česko-německé hranice. Skvostem trati je průjezd skalními městy nad Oybinem, výzvou pak zdolání vrchařské prémie na Hvozdu (Hochwaldu), kde se závod tradičně rozhoduje. Pokud nepojedete maraton sami, přijďte alespoň fandit.

Letos to bude dle slov pořadatelů stát za to. Prémie byla totiž přemístěna na protilehlou stranu kopce přímo pod známou výletní restauraci Hochwaldbaude. „Tato změna zajistí vyšší bezpečnost závodníků, ale hlavně umožní bezproblémový přenos televizního signálu na velkoplošnou obrazovku v cílovém prostoru,“ slibuje ředitel závodu. Malevil Cup není jen o maratonu, ale patří i široké cyklistické veřejnosti. V sobotu dopoledne budou závodit děti či jezdci na handbiku, uskuteční se tu i kvalifikační jízdy Českého poháru v cyklotrialu i již tradiční rodinná Čokojízda.

A důležitá zpráva pro opozdilce: ke startu na Malevil Cupu se můžete přihlásit i v pátek či v sobotu ráno v místě konání závodu. Více na www.malevilcup.cz.