Petacchi vyhrál na Tour další etapu

  • 3
Saint-Dizier - Po nedělním vítězství dosáhl italský cyklista Alessandro Petacchi dalšího úspěchu. Ve třetí etapě zvládl hromadný finiš a podruhé se radoval z etapového prvenství. Žlutý trikot patří po úterní části francouzskému jezdci Jeanu-Patricku Nazonovi. Elitní desítku opustil vítěz předchozích čtyř ročníků Lance Armstrong. Američan ztrácí na vedoucího Nazona devatenáct vteřin.

"Stále tomu nemohu uvěřit. Úplně mi spadl z nebe," neskrýval překvapení v cíli Nazon, jenž se stal prvním francouzským nositelem žlutého trikotu od roku 2001.

Posun před McGeeho mu přinesl také velkou satisfakci. Ještě loni byl týmovým kolegou australského cyklisty, ale před sezonou ho vedení FDJeux.com vyhodilo.

"V zimě jsem najednou neměl tým a nikdo mi nevěřil," připomněl se bývalému
zaměstnavateli Nazon. McGee je nyní druhý se ztrátou osmi sekund.

Vítěz Alessandro Petacchi potvrdil výkony, které podával na letošním Giro d'Italia. Tam se stal králem sprinterů.

Ani úterní eptapa se neobešla bez pádu. Ve finiši ošklivě upadl u postranní bariéry Rakušan Rene Hasselbacher a do cíle dorazil o několik minut později než peloton poté, co se vzpamatoval z prvního otřesu. I když neutrpěl žádné vážné zranění, není zcela rozhodnut v závodě pokračovat.

V pelotonu dál zůstává Tyler Hamilton, který po nedělním hromadném karambolu jede se zlomenou klíční kostí. "Bolí to, ale na jízdu to nemá vliv. Trpěl bych stejně, i kdybych na kole neseděl. Dobře jsem se dnes vyspal a to mi hodně pomohlo. Chci
vydržet, jak dlouho to půjde," vykládal Američan, který je celkově desátý.

Ve středu čeká účastníky Tour první náročná zkouška, kterou bude časovka družstev na 69 kilometrů.

Výsledky 3. etapy (167,5 km):
1. Petacchi (It.) 3:27:39 hod., 2. Vajnštejns (Lot.), 3. Freire (Šp.), 4. Zabel (Něm.), 5. McEwen (Austr.), 6. Paolini (It.), 7. Pollack (Něm.), 8. Furlan, 9. Commesso (oba It.), 10. O'Grady (Austr.), ...142. Andrle, 146. Padrnos (oba ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Nazon (Fr.) 12:25:59, 2. McGee (Austr.) -8, 3. Millar (Brit.), 4. Cooke (Austr.) oba -12, 5. Zubeldia (Šp.), 6. Ullrich (Něm.) oba -14, 7. Kirsipuu (Est.) -15, 8. McEwen, 9. Peňa (Kol.), 10. Hamilton (USA) všichni -18, ...77. Andrle -41, 96. Padrnos -45.

Alessandro Petacchi, vítěz třetí etapy.

,