Pelánka láká Tour, příští rok by mohl vyrazit

  • 8
Luhačovice - Klasická cyklistická trojkoruna, tedy italské Giro, francouzská Tour a španělská Vuelta. To jsou závody, na které zacílil český reprezentant Luboš Pelánek. I když se to čte jako pohádka, dobře utajený talent z Luhačovic, letos jednička profesionální italské stáje V. C. Mantovani Rovigo, má neobyčejnou příležitost dosáhnout už brzy na některý z věhlasných závodů. V prosinci může být rozhodnuto. Pokud nadaný jezdec udrží tempo, které si pravidelným bodováním v závodech Světového poháru sám nastavil, jeho sen přestoupit do některého z klubů první divize se naplní. "O všem rozhodne druhá polovina sezony," tuší jedenadvacetiletý cyklista.

Ve zbytku ročníku chce vynaložit největší úsilí do jízdy na olympijské trati u Atén, kde se uskuteční 17. srpna mistrovství Evropy. Týden nato ho čeká etapový závod Linec - Pasov - České Budějovice. V listopadu pak mistrovství světa v Kanadě. "Tam všude se může rozhodovat o přestupu do vyšší třídy. Cítím, že přestup do první divize je blízko. Tu šanci nechci promarnit."

"Druhou ligu", Giro d' Italia jezdců do 23 a 26 let, už letos zkusil. V červnu navíc dojel do cíle celkem 1358 km dlouhého závodu jako jediný z V.C. Mantovani.
Šestičlenný tým, který patří na italských silnicích mezi nejlepší, vydržel pohromadě jen do čtvrté etapy. Do kopců, ve kterých měl vrchař Pelánek poprvé pocítit týmovou podporu, se přitom vjíždělo až v šesté z celkem devíti etap... "Giro Baby", jak závodu poněkud neprávem říkají italští novináři, mělo letos vyšší rychlostní průměry než květnový profesionální závod mužů. "Na teploměru bylo na slunci často čtyřicet stupňů, průměrná rychlost ale dosahovala šesta i osmačtyřiceti kilometrů za hodinu," upozornil na těžké podmínky ke sportu Pelánek.

I když bojoval na trati sám, dokázal uspět. Ve své kategorii do 23 let skončil desátý, v celkové klasifikaci získal solidní osmadvacáté místo. "Lepší to být nemohlo. Skutečně." Pelánek dojížděl do cíle kuriózně, jen s podporou dvou mechaniků, manažera a maséra. "Byla to vážně rarita. Motivaci jsem ale neztrácel. Finiš závodů totiž zajímal i rodiče. Vydali se za mnou takovou dálku. A já je nechtěl zklamat."

Chybělo ovšem málo, aby se také poslední bojovník V.C. Mantovani přidal k osmdesátičlennému zástupu odpadlíků (190 na startu). "Naší stájí zacloumala záhadná viróza," popisuje nečekané potíže Pelánek. "Někdo cítil zimnici, někdo zvracel. Mně oteklo levé oko. Závod jsem ale nevzdal. Později se hovořilo o infekci z klimatizace. Tu ale měli na pokojích všichni... Lékaři nakonec prohlásili, že v mém případě šlo o alergii na šunku. Příliš tomu nevěřím."

Pelánek se proto v úterý podrobil krevním testům. "Užívám si volna, dobíjím baterky. Zdraví ale zanedbat nemůžu. Chci mít jistotu," vysvětlil cyklista, kterého na závěr Gira trápily i svalové problémy. "Dojížděl jsem se zaťatými zuby. Zlobil mě stehenní sval, který si teď dávám do pořádku." Příprava na rozhodující část ročníku začne už v pondělí v Krkonoších. "Bez kola nejsem ani dnes. Půldruhé hodiny musím šlapat. Pořádná silová příprava ale začne až za dva týdny v Itálii."