Padrnos má dovézt lídra k vítězství

Seraing, Praha - Cyklisty s bohatším portfoliem vítězství ze závodů Grand tour (Giro, Tour, Vuelta) spočítáte lehce. Pavel Padrnos se obvykle ve výsledkových listinách ztrácí. Jeho úkol zní: vozit vítěze. A to šestatřicetiletý samorost z Ostopovic u Brna plní znamenitě. Pětkrát byl motorem Armstrongova triumfálního tažení Francií až pod Vítězný oblouk, loni stihl pomoci Savoldellimu v Itálii.

"Chceme dovézt růžový trikot zase až do Milána," vzkazuje z belgického startu. "I když tenhle závod je stavěný na vrchaře a tím Paolo tak úplně není. Navíc Okolo Normandie měl žaludeční potíže."

Koho považuje za největšího favorita? "Ivan Basso má za sebou hodně silný tým (dánský CSC) a bude chtít vylepšit loňský rok, kdy ho zastavily zdravotní potíže."

Tentokrát se Padrnos nevzdává osobních ambicí, Giro měl v závodním plánu už od zimy. "Mám víc volnosti než na Tour. Rád bych se jednou dostal do úniku a dotáhl ho až do konce."

Jede se na Savoldelliho, ale taktika nesvazuje tým jako v posledních letech. Situace se mění, americká formace Discovery Channel hledá lídra. Nebo spíš víc vůdců pro různé typy závodů. Ambice má i mladý Američan Tom Danielson, vítěz Okolo Georgie.

Až do loňska se vše točilo okolo Armstronga. Ten však ukončil kariéru a přijede bývalé parťáky povzbudit aspoň v doprovodném vozidle do belgických etap. Pak se vrací za dalšími aktivitami do Ameriky.

Padrnos vyrazí napříč Itálií poosmé. Po vítězství v Závodu míru v roce 1995 začínal profikariéru v ruském Rosslotu – už tam se potkal se Savoldellim. Pokračoval v italských stájích Saeco a Lampre.

V roce 1997 zajel na Giru čtvrté místo v časovce, o dva roky později skončil celkově 18. "Poslední dva dny v Normandii se mi jelo dobře, jako bych chytil závodní rytmus."

Co znamená účast na Giru pro nominaci na Tour? "To ještě nevím, uvidí se. Loni jsem taky zvládl oboje," řekl Padrnos.