Olympionici Alois Kaňkovský (vlevo) a Milan Kadlec se na Tour tří zemí představí v dresu Dukly Praha

Olympionici Alois Kaňkovský (vlevo) a Milan Kadlec se na Tour tří zemí představí v dresu Dukly Praha | foto: Michal Sváček, MAFRA

Olympionici Kaňkovský s Kadlecem ozdobí cyklistickou Tour tří zemí

Účastníci olympijských her v Pekingu Alois Kaňkovský s Milanem Kadlecem jsou mezi nejzajímavějšími jmény cyklistické Tour tří zemí. Tradičního etapového závodu se letos zúčastní 23 týmů z devíti zemí, start je v pátek v Českých Budějovicích.

Čtyři etapy a celkem 450 kilometrů čeká na závodníky 21. ročníku závodu Linec - Pasov - České Budějovice, který se letos poprvé jede pod novým názvem. Závod startuje v pátek, cíl je v rakouském Hinterstoderu v neděli.

Mezi třiadvaceti týmy z devíti zemí jsou ve startovní listině pouze tři české. V nejsilnějším složení včetně olympioniků Aloise Kaňkovského a Milana Kadlece se představí Dukla Praha, v dresu Budvaru Tábor pojedou například Ondřej Bambula, David Menger či Martin Bína, třetím českým týmem je Veloservis Znojmo.

Závod se musí obejít bez největších českých profistájí. PSK Whirlpool-Author a CK Windoor's Příbram totiž ve stejnou dobu absolvují prestižnější etapový závod kolem Slovenska.

"Samozřejmě máme zájem na tom, aby na domácí půdě startovaly nejlepší české týmy," uvedl ředitel závodu Čestmír Kalaš. Proto podnik příští rok změní svůj termín. "Věříme, že kolize obou závodů je letos naposledy."

Kalaš doufá, že tak v budoucnu nebude pro nejlepší stáje problém zúčastnit se obou akcí. "Myslím, že to bude vítaná příprava před mistrovstvím světa," dodal.

Kromě českých týmů pojedou též týmy z Německa, Rakouska, Belgie, Lucemburska, Norska, Nizozemska, Itálie a Švýcarska. Poprvé je do závodu zařazeno večerní kritérium v Bad Leonfeledenu. Nedělní královská etapa pak zavede cyklisty na vrchol Hinterstoder v nadmořské výšce 1800 metrů.

Na cenách bude vyplaceno celkem 8 tisíc euro, k největším favoritům bude patřit rakouská stáj Wels Gourmetfein a slovenský jezdec Martin Riška, jenž závod vyhrál v roce 2004.

. tour tří zemí

Pátek 5. září, 1. etapa: České Budějovice-Bad Leonfelden (147 km)

Sobota 6. září, 2. etapa: Linec-Pasov (117 km)
3. etapa: kritérium v Bad Leonfeldenu (40 km)

Neděle 7. září, 4. etapa: Kirchdorf-Hinterstoder (146 km)