Na Tour de France bude více dopingových testů

  • 4
Paříž - Účastníci letošního cyklistického závodu Tour de France budou muset absolvovat více dopingových testů než obvykle. Vyplývá to z pátečních informací francouzské vlády. "Plánujeme výrazné zvýšení počtu kontrol. Celkem by mělo být provedeno 148 testů, z toho osmdesát až devadesát na erytropoietin (EPO)," uvedlo ve svém prohlášení francouzské ministerstvo sportu.

Právě krevní doping EPO, který zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi, je ve vytrvalostních sportech včetně cyklistiky velmi rozšířený. 

Na Tour de France je doping ožehavou otázkou od roku 1998, kdy v průběhu tohoto závodu vypukl dopingový skandál stáje Festina.

Problémy s užíváním zakázaných látek se objevily i v loňském roce, kdy byla ve Francii zadržena manželka litevského cyklisty Raimondase Rumšase, která ve svém autě převážela nedovolené podpůrné prostředky.

Její vina ani podíl Rumšase samého se sice neprokázaly, pořadatelé Tour však Litevcovu stáj Lampre, jejíž barvy hájí i český cyklista Ján Svorada, na letošní závod nepozvali. Tour začne 5. července v Paříži.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa