Ondřej Cink

Ondřej Cink | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Český biker Cink se stal mistrem světa v kategorii do 23 let

  • 11
Český biker Ondřej Cink vybojoval v rakouském Saalfeldenu titul mistra světa v cross country v závodě mužů do 23 let. Druhého Nizozemce Michiela van der Heijdena porazil o 14 sekund.

Navázal tak na triumf z evropského šampionátu v Moskvě před třemi měsíci. Druhého Nizozemce Michiela van der Heijdena porazil o 14 sekund, o dalších 34 sekund později si dojel pro bronz Ital Daniele Braidot.

"V cíli jsem i brečel. Měl jsem toho dost, ale ta radost byla obrovská - byl to fakt krásný okamžik a já jsem si to skvěle užil. Ty pocity jsou nádherné a já jsem moc šťastný," řekl Cink po závodě novinářům.

Jednadvacetiletý rodák z Rokycan se v čele téměř třicetikilometrového závodu, který se jel po zaváděcím okruhu celkem na šest kol, pohyboval okamžitě po jeho startu. Hlavními soupeři mu byl Braidot se svým dvojčetem Lukou, Rakušan Alexander Gehbauer, ale především van de Heijden. 

Gehbauera vyřadil ze hry o medaile defekt krátce před dojetím čtvrtého kola a skončil nakonec čtvrtý. Cink ztrácel právě po dokončení čtvrtého okruhu na van der Heijdena 14 sekund, v pátém kole ale jeho náskok vymazal a nakonec měl i více sil v samotném závěru.

Nizozemec se musel smířit se stříbrem. "Cítil jsem se silný a vypracoval jsem si i náskok, ale Cink mě dotáhl a ztrácet jsem začal já. Snažil jsem se mu pak co nejvíce přiblížit, ale už to nestačilo. Mou první reakcí bylo zklamání, protože to bylo tak blízko, ale druhé místo není špatné a jsem s ním spokojený," řekl van der Heijden.

Ve stejné kategorii mezi ženami se nejlépe dařilo Švýcarce Jolandě Neffové. Nejlepší z Češek byla dvacátá Karla Štěpánová, na 22. příčce dokončila závod vítězka Českého poháru Jitka Škarnitzlová.

Nejlepší juniorkou se stala rovněž reprezentantka Švýcarska Andrea Waldisová. Na 23. místě dojela Barbora Machulková, 31. skončila Nikola Hlubinková.

Výsledky MS horských kol

Cross country:
Muži do 23 let
: 1. Cink (ČR) 1:19:40, 2. van der Heijden (Niz.) -14, 3. Braidot (It.) -48, ...27. Rauchfuss -6:55, 31. Nesvadba -7:31, Paprstka (všichni ČR) nedokončil.

Ženy do 23 let: 1. Neffová (Švýc.) 1:23:57, 2. Bělomojná (Ukr.) -18, 3. Gorycká (Pol.) -27, ...20. Štěpánová -11:05, 22. Škarnitzlová (obě ČR) -11:49.

Juniorky (20,3 km): 1. Waldisová (Švýc.) 1:07:29, 2. Wiedenrothová -30, 3. Putzová (obě Něm.) -1:19, ...23. Machulková -10:31, 31. Hlubinková (obě ČR) -12:24.

,