Jarmila Machačová

Jarmila Machačová | foto: Reuters

Dráhařka Machačová skončila v bodovacím závodě na MS čtrnáctá

  • 0
Česká dráhařka Jarmila Machačová skončila čtrnáctá v bodovacím závodě na mistrovství světa v Berlíně. Novou světovou šampionkou je Britka Elinor Barkerová. Titul v mužském sprintu obhájil hlavní favorit Harrie Lavreysen z Nizozemska.

Čtyřiatřicetiletá Machačová si hned při druhém bodovaném sprintu z deseti během 100 okruhů o celkové délce 25 kilometrů připsala tři body, ale v dalším průběhu závodu už přidala pouze jediný a byla mezi závodnicemi, které zůstaly bez bodů za předjetí soupeřek o kolo.

Machačová skončila čtrnáctá ze 24 startujících. Hned za ní dojela obhájkyně loňského zlata z polského Pruszkówa Australanka Alexandra Manlyová.

Vítězná Barkerová si připsala dvakrát po 20 bodech za najetí okruhu na ostatní a v součtu zaznamenala 50 bodů. Druhá byla s 34 body Američanka Jennifer Valenteová, s bronzem se musela spokojit Norka Anita Yvonne Stenbergová, která zůstala zpět o jediný bod.

Dvaadvacetiletá Hinzeová se stala jednou z hlavních hvězd celého šampionátu. Zatímco loni vybojovala svou první medaili na MS v podobě bronzu v týmovém sprintu, v domácím prostředí slavila hned třikrát zlato. Vedle sprintu a týmového sprintu přidala dnes další titul v keirinu. Druhá byla Korejka I Hjo-čin, třetí Australanka Stephanie Mortonová.

Harrie Lavreysen oslavuje vítězství na mistrovství světa.

Naprosto shodnou bilancí se může pochlubit i stejně starý Lavreysen, jenž si po roce zopakoval finále sprintu proti krajanovi Jeffreymu Hooglandovi a znovu vyhrál 2:0 na jízdy. Ze stupňů vítězů klesl jen Polák Mateusz Rudyk, jehož rovněž ve dvou jízdách zdolal v boji o bronz Azizulhasni Awang z Malajsie. Češi Pavel Kelemen a Martin Čechman skončili hluboko v poli poražených již v kvalifikaci.

Bodovací závod dvojic opanovali Dánově Lasse Norman Hansen a Michael Mörköv. Zatímco Hansen měl zlato již z týmové stíhačky, Mörköv se přesunul do Berlína ze silničního závodu Kolem Spojených arabských emirátů, jehož závěrečné etapy byly v pátek zrušeny, protože dva italští členové doprovodu měli pozitivní test na koronavirus. Teprve v sobotu po 34 hodin dlouhé karanténě v hotelu se Mörköv dozvěděl, že bude moci startovat.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Berlíně

Muži
Sprint - finále:
Lavreysen - Hoogland (oba Niz.) 2:0, o 3. místo: Awang (Malaj.) - Rudyk (Pol.) 2:0, ...29. Pavel Kelemen, 31. Čechman (oba ČR) - vyřazeni v kvalifikaci.
Bodovací závod dvojic: 1. Hansen, Mörköv (Dán.) 62 b., 2. Stewart, Gate (N. Zél.) 33, 3. Kluge, Reinhardt (Něm.) 32.

Ženy
Keirin:
1. Hinzeová (Něm.), 2. I Hjo-čin (Korea), 3. Mortonová (Austr.).
Bodovací závod: 1. Barkerová (Brit.) 50 b., 2. Valenteová (Ir.) 34, 3. Stenbergová (Nor.) 33, ...14. Machačová (ČR) 4.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa