V ČELE. Česká cyklistka Jarmila Machačová vévodí pelotonu na šampionátu v

V ČELE. Česká cyklistka Jarmila Machačová vévodí pelotonu na šampionátu v Minsku. | foto: Reuters

Machačová v bodovačce na dráhařském mistrovství světa neuspěla

  • 0
Jarmila Machačová ve svém prvním vystoupení na mistrovství světa v dráhové cyklistice ve francouzském Saint Quentinu neuspěla. V osmnáctičlenném startovním poli bodovacího závodu dojela bez zisku jediného bodu poslední. Mistryní světa se stala loni stříbrná Němka Stephanie Pohlová.

Devětadvacetileté světové šampionce v bodovacím závodu z roku 2013 Machačové závod nevyšel, když se nedokázala prosadit ani v jednom z bodovaných sprintů. Dojem si však ve Francii bude moci ještě napravit, neboť je přihlášená i do disciplíny scratch a společně s Lucií Záleskou bude hájit české barvy také v omniu.

V loni otevřené moderní hale pro pět tisíc diváků se v první den šampionátu blýskly Číňanky Kung Ťin-ťie a Čung Tchien-š’, které opanovaly finále týmového sprintu proti Ruskám v čase 32,034 a stanovily tak nový světový rekord. Ten předchozí držely Němky, které v mexickém Aguascalientes zajely v prosinci 2013 čas 32,153 sekundy.

Stejná disciplína v mužském podání se stala kořistí francouzského tria ve složení Gregory Baugé, Kevin Sireau, Michael d’Almeida. Ve shodném složení jedoucí třetí tým z loňska porazil ve finále obhájce prvenství Nový Zéland.

MS v dráhové cyklistice v Saint Quentinu (Francie)

Muži:
Týmový sprint - finále:
Francie (Baugé, Sireau, D’Almeida) 43,136 - Nový Zéland (Mitchell, Webster, Dawkins) vyloučen, o 3. místo: Německo (Eilers, Enders, Förstemann) 43,339 - Rusko 43,468.

Ženy:
Bodovací závod:
1. Pohlová (Něm.) 38 bodů, 2. Uwanová (Jap.) 28, 3. Geistová (USA) 25, ...18. Machačová (ČR) 0.

Týmový sprint - finále: Čína (Kung Ťin-ťie, Čung Tchien-š’) 32,034 (světový rekord) - Rusko (Šmelevová, Vojnovová) 32,438, o 3. místo: Austrálie (McCullochová, Mearesová) 32,723 - Německo 32,817.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa