Dánský cyklista Julius Johansen triumfuje v silničním závodě juniorů na...

Dánský cyklista Julius Johansen triumfuje v silničním závodě juniorů na mistrovství světa. | foto: Reuters

Juniorským mistrem světa se stal Dán Johansen, čeští cyklisté neuspěli

  • 3
Juniorským mistrem světa v silničním závodě se v norském Bergenu stal Dán Julius Johansen. Zbývající cenné kovy získali Italové: Luca Rastelli si vyjel stříbro, Michele Gazzoli těsně uhájil bronz. Nejlepším z šestice Čechů byl na 35. místě Vojtěch Sedláček.

Johansen si dal dodatečný dárek k osmnáctinám, jež oslavil před deseti dny. „Nemohu tomu vůbec uvěřit, přestože jsem věděl, že jsem v dobré formě. V průběhu závodu bylo hodně kluků v různých únicích, ale parťáci z mého týmu odvedli fantastickou práci a udrželi všechny pohromadě. Takže jsem mohl rozhodnout v závěru, bylo to fantastické,“ radoval se Johansen.

O triumfu rozhodl šestý závodník úterní časovky jednotlivců v závěrečném okruhu takřka 134 kilometrů dlouhého závodu, kdy se utrhl ostatním jezdcům z vedoucí skupiny a pádil nezadržitelně za zlatem. Dojel si pro něj s náskokem 51 vteřin a navázal na loňský triumf krajana Jakoba Egholma.

České barvy byly sice v průběhu celého klání vidět, ale na dosah bojů o medaile zůstal nakonec jen Vojtěch Sedláček. Ostatní dokončili závod s velkou ztrátou, Petr Klabouch vzdal již v jeho průběhu.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Bergenu

závod s hromadným startem

Junioři (133,8 km): 1. Johansen (Dán.) 3:10:48, 2. Rastelli, 3. Gazzoli (oba It.) oba -51, ...35. Sedláček -55, 59. Měšťan -5:25, 69. Vacek -6:52, 78. T. Bárta -8:00, 124. Holec -19:15, Klabouch (všichni ČR) nedokončil.

13:30 ženy elite.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa