Dráhová cyklistika, ilustrační foto

Dráhová cyklistika, ilustrační foto | foto: archiv Tomáše Bábka

Na mistrovství Evropy dráhařů se představí třináct českých cyklistů

  • 0
Třináct reprezentantů bude hájit české barvy na mistrovství Evropy v dráhové cyklistice, které se uskuteční od středy do neděle v nizozemském Apeldoornu. Z nominace vypadl talentovaný Petr Kelemen, kterého vyřadilo zranění. Nahradil ho kolega z pražské Dukly Jan Kraus.

Na velodromu s hledištěm pro pět tisíc diváků se představí šest českých sprinterů. Mezi nimi jsou i hlavní medailoví aspiranti Tomáš Bábek, evropský šampion v keirinu z roku 2016, a Pavel Kelemen, jenž ve stejné disciplíně slavil evropské zlato o rok dříve. Zbývající sedmičku tvoří vytrvalci, a to včetně zkušené Jarmily Machačové. Vedle evropských medailí budou ve hře i body do olympijské kvalifikace.

Petr Kelemen, mladší bratr Pavla Kelemena, utrpěl před odletem na šampionát na závodech ve Vídni zlomeninu klíční kosti a slabý otřes mozku. „Byla to taková nezaviněná srážka s jedním ze soupeřů. Petr byl převezen do nemocnice, ale hned jej pustili. Šampionát je však pro něj ztracen,“ řekl trenér Dukly Praha Lukáš Thun.

V Apeldoornu měl Petr Kelemen absolvovat tři starty. Místo něho nastoupí do vylučovacího závodu Daniel Babor, v omniu jej nahradí Nicolas Pietrula, v madisonu pak dostane šanci společně s Baborem náhradník Kraus.

Loni na mistrovství Evropy v Glasgow usilovali Češi o cenný kov marně. Nejlepším výsledkem bylo sedmé místo Robina Wagnera v závodu na kilometr s pevným startem, stejná příčka patřila i českému triu v týmovém sprintu.

Nominace českých dráhařů na ME v Apeldoornu

Sprinterské disciplíny:
Muži:
Tomáš Bábek (keirin, týmový sprint, 1 km s pevným startem), Pavel Kelemen (keirin, týmový sprint, sprint), Martin Čechman (keirin, týmový sprint, sprint), Robin Wagner (1 km s pevným startem).
Ženy: Sára Kaňkovská (sprint, keirin, 500 m s pevným startem), Veronika Jaborníková (sprint, keirin, 500 m s pevným startem).

Vytrvalostní disciplíny:
Muži:
Daniel Babor (madison, scratch, vylučovací závod), Nicolas Pietrula (omnium, stíhací závod, bodovací závod), Jan Kraus (madison).
Ženy: Jarmila Machačová (bodovací závod, scratch), Kateřina Kohoutková (madison), Petra Ševčíková Omnium), Lucie Hochmann (madison, vylučovací závod).

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa