Rus Denis Meňšov přišel o druhé místo z Tour de France 2010.

Rus Denis Meňšov přišel o druhé místo z Tour de France 2010. | foto: AP

Meňšovovi vzali kvůli biologickému pasu druhé místo z Tour 2010

  • 24
Nesrovnalosti v biologickém pase připravily ruského cyklistu Denise Meňšova o druhé místo z Tour de France 2010. Jezdec, který loni v květnu náhle ukončil kariéru, navíc dostal dvouletý distanc. Podobným potížím nyní čelí také Roman Kreuziger.

Šestatřicetiletý Meňšov přišel také o výsledky z Tour z roku 2009, kdy byl v konečném pořadí na 48. příčce, a patnácté místo z předloňského ročníku. Dvojnásobnému vítězi Vuelty z let 2005 a 2007 ale zůstává první místo z Gira d'Italia 2009.

Dopingový případ nejlepšího ruského cyklisty poslední dekády se na veřejnost dostal mimoděk v seznamu dopingových případů UCI z 10. července. Předchozí případy trestů za biologické pasy u Itala Leonarda Bertagnolliho, Španěla Carlose Barreda a Belgičana Leifa Hosteho byly naopak od počátku medializovány.

Výsledková listina Tour de France z roku 2010 se mění kvůli dopingu už podruhé. Za vítěze byl po diskvalifikaci Španěla Alberta Contadora zpětně prohlášen Lucemburčan Andy Schleck, nyní byl z pořadí vyškrtnut i původně třetí Meňšov.

Kvůli biologickému pasu má nyní potíže Roman Kreuziger, kterému v hodnocení Tour 2010 patří osmá příčka. UCI vyšetřuje údajné nesrovnalosti z let 2011 a 2012 a českému jezdci hrozí disciplinární řízení. Případ ho připravil o účast na letošním ročníku Tour a než se vyřeší, nebude Kreuzigera stáj Tinkoff-Saxo nasazovat ani do jiných do závodů.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa