Závod mistrovství Evropy do 23 let a juniorů s hromadným startem se pojede...

Závod mistrovství Evropy do 23 let a juniorů s hromadným startem se pojede letos 15. července ve Zlíně. | foto: ČTK

Zlín prověří cyklistické naděje na ME trasou obtížnosti Gira

  • 7
V historii evropských šampionátů do 23 let se jely i delší trasy, žádná z nich však nenabídla tak drsný profil jako letošní mistrovství, jehož závod s hromadným startem se v půlce července uskuteční ve Zlíně.

„Náročnost je mimořádná. Převýšení se dá srovnat s etapami na Giru nebo Tour de France, jenom vzdálenost je jiná,“ upozornil předseda organizačního výboru šampionátu Vladimír Štětina.

Cyklisté nastoupají bezmála čtyři tisíce výškových metrů. Ale zatímco profesionálové na závodech Grand Tour šlapou běžně dvoustovkové distance, trasa šampionátu nadějí měří 146 kilometrů. Pořadatelé ji přitom rozložili do 13 okruhů. „Našli jsme tady krásnou cyklistickou lokalitu,“ pochvaluje si Štětina.

Hned po startu před novou budovou Univerzity Tomáše Bati stoupá trať za Kongresovým centrem po kostkovém úseku, vrchařské schopnosti jezdců pak prověří prudký výšlap na Kudlov. Odtud klesá trasa přes Jaroslavice do cíle na ulici Štefánikově v centru města.

„Když viděl dlouhý rovinatý dojezd generální sekretář evropské federace, tak se ptal, proč tady neuděláme mistrovství světa,“ pochlubil se Štětina.

Odpověď? „Šampionát by nás stál půl miliardy korun, tohle mistrovství je pro nás maximem možného,“ podotkl šéf organizátorů, kteří operují s rozpočtem přibližně 12 milionů korun.

Ve Zlíně očekávají na 600 závodníků. V sobotu 14. července se pojedou závody žen a juniorek, v neděli juniorů a mužů. Za sebou budou mít už čtvrteční a páteční časovku v okolí Brněnské přehrady.

„Není obvyklé, aby se šampionát konal ve dvou městech, ale v Brně jsme nenašli okruh, který by splňoval naše kritéria,“ vysvětlil Štětina, který pro Zlín horoval hned po přidělení pořadatelství České republice.

Do Baťova města se vrací vrcholná cyklistika po dlouhých 22 letech, v roce 1996 bylo naposledy místem startu í cíle etapy v dnes už zaniklém Závodu míru.

„Rádi bychom tady založili cyklistickou tradici,“ přeje si Vladislav Hamrla, jehož agentura H-Production dostala zlínskou část mistrovství Evropy na starosti.

Hamrlovy ambice jsou vysoké: „Příští rok bychom tady chtěli uspořádat závod visegrádské čtyřky av roce 2020 společné česko-slovenské mistrovství, které by bylo kvalifikací na olympiádu v Tokiu.“

Do Zlína by tak mohli přijet profíci včetně ikony světové cyklistiky Petera Sagana.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa