Jimmy Casper

Jimmy Casper - Francouzský cyklista Jimmy Casper se obléká do zeleného trikotu. | foto: Vincent Kessler, Reuters

Lídr přišel o žlutý trikot a ještě si poranil ruku

  • 4
Štrasburk - Nepříjemné zranění utrpěl vítěz prologu Thor Hushovd v úvodní etapě Tour de France. Norský cyklista si během spurtu roztrhl paži nad loktem o předmět, který držel jeden z diváků. V cíli byl devátý a o žlutý trikot ho připravil americký závodník George Hincapie. Etapu vyhrál domácí Jimmy Casper.

Ten v úvodním dílu se startem i cílem ve Štrasburku porazil Robbieho McEwena z Austrálie a Erika Zabela z Německa.

Osmadvacetiletý Casper v cíli 184,5 kilometru dlouhé etapy, která se jela i po německém území, porazil renomované spurtéry. McEwen na letošním Giru d'Italia vyhrál tři etapy, Zabel na Tour v letech 1996 až 2001 získal rekordních šest zelených trikotů za sebou.

Za cílem museli lékaři Hushovdovi ošetřit velmi silně krvácející ránu a z etapy pak odjel v sanitce. Podle lékaře závodu by však měl být schopen v Tour pokračovat.

"Podařilo se nám zastavit krvácení. Je to hluboká rána, ale nic vážného. Bude potřeba pár stehů, ale myslím, že by měl být schopen startovat ve druhé etapě," řekl lékař Tour Gerard Porte.

O žlutý trikot ho připravil dnes třiadvacátý Američan George Hincapie, který se do čela průběžného pořadí dostal díky bonifikaci za třetí místo ve třetí rychlostní prémii.

"Nebylo mým cílem jít do rychlostních prémií, ale když jsem viděl šanci získat pár vteřin, skočil jsem po ní. Je to pro mě velký úspěch. Otočil jsem zklamání  na skvělý den," uvedl Američan, který jako jediný pomáhal Lanci Armstrongovi při všech sedmi triumfech na Tour de France.

Jeden z lídrů stáje Discovery Channel, za niž jezdí i český cyklista Pavel Padrnos, má před Hushovdem dvouvteřinový náskok. Padrnos dojel v hlavním poli na 123. místě.

V pondělí je na programu druhá nejdelší etapa letošního ročníku slavného závodu, na němž kvůli dopingovému podezření chybí řada favoritů. Prořídlý peloton musí zvládnout 228,5 kilometru z Obernai nedaleko Štrasburku do lucemburského Esch-sur-Alzette.

Výsledky 1. etapy (184,5 km): 1. Casper (Fr.) 4:10:00, 2. McEwen (Austr.), 3. Zabel (Něm.), 4.  Bennati, 5. Paolini (oba It.), 6. Galvez (Šp.), 7. O'Grady (Austr.), 8.  Eisel (Rak.), 9. Hushovd (Nor.), 10. Freire (Šp.), ...123. Padrnos (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí: 1. Hincapie (USA) 4:18:15, 2. Hushovd -2, 3. Zabriskie (USA), 4. Lang (Něm.), 5. Valverde (Šp.), 6. O'Grady všichni -6, 7. Rogers (Austr.) -8,  8. Savoldelli (It.) -10, 9. Landis (USA), 10. Vaugrenard (Fr.) oba -11, ...96. Padrnos -35.

,