Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Reuters

Kreuziger před startem generálky na Tour: K obhajobě triumfu se neupínám

  • 1
Zopakovat svůj loňský triumf v závodě Kolem Švýcarska? Pro Romana Kreuzigera to není priorita. V generálce na Tour de France sice ví, že se od něj bude čekat dobrý výsledek, ale závod především bere jako poslední test před červencovým vrcholem sezony. "V první řadě je to příprava na Tour," uvedl Kreuziger před sobotním prologem.

Devět etap, celkem 1355 kilometrů. Roman Kreuziger se chystá na sobotní start závodu, který ho loni katapultoval mezi největší cyklistické hvězdy.

Přiznává však, že nebude mít ambice svůj loňský senzační úspěch zopakovat.

"Jsem na tom dobře, ale nemůžu říct, že bych to jel vyloženě s tím, že musím vyhrát. Určitě bych ve Švýcarsku rád vyhrál nějakou etpau. Ale když se nepovede výsledek v celkovém pořadí, nebude z toho nikdo dělat tragédii," uvedl závodník stáje Liquigas na svých webových stránkách.

Ve Švýcarsku by měl plnit roli lídra. Kromě Kreuzigra nominoval Liquigas do závodu ještě sedmičku jezdců Bennati, Santaromita, Sabatini, Vandborg, Zaugg, Corioni a Oss.

"Podle vývoje budeme zkoušet útočit v kazdé etapě. Když to půjde, zkusíme rozjet spurt pro Bennatiho."

Závod startuje v sobotu sedmikilometrovým prologem v Lichtenštejnsku. Etapy si někdejší juniorský mistr světa příliš nenastudoval. "Slyšel jsem, že by to mělo být těžší než loni. Sice tam není  horská časovka, ale místo ní je poslední den klasická časovka v Bernu. Moc odpočinkových etap tam nebude, skoro v každé je těžký kopec."

Třiadvacetiletý český reprezentant v květnu vyhrál etapový závod Kolem Romandie, poté si dal závodní přestávku. "Loni (před Švýarskem) byla situace jiná, protože jsem závodil. Letos jsem měl měsíc pauzu."

Vynechal Giro d´Italia a posledních 14 dní trávil na vysokohorském soustředění v San Pellegrinu. "Pobyt v horách mi strašně moc dal. A určitě mi pomůže hned v nedělní etapě kolem Davosu, která se jede v nadmořské výšce kolem 1500 metrů."

Čtvrtý nejprestižnější etapový závod loni Kreuziger vyhrál s náskokem 49 sekund před Němcem Klödenem a téměř dvou minut před Španělem Antónem.

Kolem Švýcarska - program:

13. června - 1. etapa: prolog v Lichtenštejnsku (Mauren-Ruggel, 7,8 km)
14. června - 2. etapa: okolí Davosu (150 km)
15. června - 3. etapa: Davos-Lumino (195 km)
16. června - 4. etapa: Biasca-Stäfa (197 km)
17. června - 5. etapa: Stäfa-Serfaus (202 km)
18. června - 6. etapa: Oberriet-Bad Zurzach (178 km)
19. června - 7. etapa: Bad Zurzach-Vallorbe Juraparc (204 km)
20. června - 8. etapa: Le Sentier-Crans Montana (182 km)
21. června - 9. etapa: časovka jednotlivců v Bernu (39 km)



Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa