Leopold König za cílem týmové časovky na závodě Kolem Trentina. | foto: Tomáš Macek, MAFRA

König vyjel s týmem Sky v časovce druhé místo. Lepší byl jen jeho bývalý tým

  • 8
Arco (Od našeho zpravodaje) - Druhé místo vybojoval Leopold König se svým týmem Sky v zahajovací týmové časovce na etapovém závodě Kolem Trentina. Jedinou formací, která zvládla 13 kilometrů u jezera Lago di Garda rychleji, se stal jeho bývalý tým Bora Argon (loni NetApp-Endura).

„Já jim to přeju. Když už nás měl někdo porazit, tak ať jsou to oni a ne Astana,“ svěřoval se Leopold König, jakmile za cílem v Arku zjistil, kdo se stal v rovinaté týmové časovce přemožitelem týmu Sky.

Vteřiny mezi nimi nerozhodly, obě formace dosáhly stejného času.

„Osmnáct tisícin! Jen o osmnácti tisícin jste nás porazili,“ smál se později König u týmového automobilu Bory Argon, kam zašel pogratulovat svým bývalým šéfům, manažerovi Denkovi a sportovnímu řediteli Poitschkemu. Teprve později rozhodčí upřesnili, že rozdíl nebyl 18 tisícin, ale tři desetiny vteřiny.

Pro tým Sky je Trentino poslední generálkou na italské Giro. „Ze zdejší sestavy má být šest kluků také v nominaci na Giru,“ prozrazuje český cyklista. Závod je pro ně důležitý právě i kvůli nácviku týmové časovky, kterou jejich třítýdenní květnové snažení na Giru začne.

„Tu dnešní zkoušku jsme brali hodně vážně. Ani ne tak vzhledem k výsledku, ale kvůli celému procesu před časovkou a v jejím průběhu,“ říká König.

„Určitě večer vše zanalyzujeme, abychom dnešní zkušenosti přetavili do Gira. Bylo strašně důležité objet časovku s co nejvíc otevřenýma očima a všímat si chyb. Vždyť ti kluci, co tady jsou, zatím nejeli spolu časovku ani tréninkově. Ale bylo to docela dobré, chemie fungovala.“

Sky startuje na Trentinu ve složení Porte, Nieve, Sebastian Henao, König, Lopez, Boswell, Sivcov a Zandio.

„Kdybychom dnes jeli v sestavě z Tirrena-Adriatika, asi bychom suverénně vyhráli,“ soudí König. „Ale tady máme víc drobných vrchařů, jako jsou Henao a Nieve (ten se však na Giro nechystá). Ti nejsou na časovku úplně nejsilnější, takže i z toho důvodu je náš výsledek dobrý. Mně osobně se jelo dobře. Cítil jsem, že na to mám, a docela jsem i potahal špici.“

Leopold König pogratuloval k vítězství manažerovi i sportovnímu řediteli svého bývalého týmu Bora Argon.

Po rovinaté časovce nyní přijdou na řadu dvě horské a jedna kopcovitá etapa. Ve středu čeká na peloton Passo San Barbara, dvanáctikilometrové stoupání nejvyšší kategorie ze 130 do 1 250 metrů nad mořem s až 11procentním sklonem - a hned po něm cílový výšlap do Brentonika.

„Za poslední týdny jsem (při soustředění na Tenerife) objel takových superprémií asi dvanáct, takže by to mělo být docela v pohodě,“ doufá König.

K největším favoritům Trentina se řadí kromě Richieho Porteho ze Sky rovněž Domenico Pozzovivo z AG2R, Ryder Hesjedal z Garminu či Louis Meintjes, mladičká hvězda afrického týmu MTN Qhubeka. Na poslední chvíli se z nominace Astany kvůli střevnímu onemocnění stáhl Fabio Aru, loni čtvrtý na Giru.

Do druhé etapy oblékne dres lídra domácí Cesare Benedetti, který jako první z pěti finišujících jezdců týmu Bora proťal cíl. König je ve stejném čase jako Benedetti celkově osmý.

„Pro nás je svým způsobem i dobře, že nemusíme hned od začátku hájit dres lídra,“ říká.

Druhým Čechem ve startovní listině je Karel Hník v barvách druhodivizní dánské stáje Cult Energy. Tu však zdravotní problémy zdecimovaly na pouhých pět mužů ještě předtím, než opustila startovní rampu. V časovce skončila poslední s odstupem 58 vteřin.

Kolem Trentina

etapový závod nejvyšší kategorie European Tour

1. etapa (týmová časovka Riva del Garda-Arco, 13 km): 1. Bora Argon 14:05, 2. Sky (mimo jiné Porte, König, Nieve) stejný čas, 3. Astana -4 vt, 4. AG2T -7, 5. Caja Rural -19, 6. Southeast -22, 7. MTN Qhubeka -24, 8. Cannondale Garmin -24, 9. Nippo Vini Fantini -31, 10. Bardiani -36,... 16. Cult Energy (Hník) -58.