Slovinský cyklista Simon Špilak slaví triumf v sedmé etapě závodu Kolem...

Slovinský cyklista Simon Špilak slaví triumf v sedmé etapě závodu Kolem Švýcarska. | foto: AP

Hirt dojel nad Sölden šestý. V cílovém stoupání dominoval Špilak

  • 11
V předchozích dvou letech se vždy při finiši na söldenských ledovcích umístil v Top 10. A nyní český cyklista Jan Hirt své maximum vylepšil, když v sedmé etapě závodu Kolem Švýcarska dorazil na ledovec Tiefenbach šestý. Závěrečnému 15,9kilometrovému stoupání dominoval Simon Špilak, jenž také oblékne žlutý dres.

Před dvěma lety sedmý, loni desátý. To byly výsledky Jana Hirta na závodě Kolem Švýcarska při tradičním stoupání nad lyžařské středisko Sölden. Tehdy se vždy končilo na ledovci Rettenbach.

Letos si pořadatelé připravili novinku, cíl 166 kilometrů dlouhé etapy posunuli ještě výš. Cyklisté tak vystoupali do nadmořské výšky 2 780 metrů, čímž přepsali historické tabulky - ještě nikdy v takové výšce etapa nekončila.

16.června 2017 v 17:39, příspěvek archivován: 16.června 2017 v 17:40

Here's the winner of stage 7: Simon Spilak @katushacycling #TourdeSuisse https://t.co/JdjCFkc41R

Poté, co peloton začal stoupat směrem k cíli, se na čele objevili Rein Taaramäe a Matvej Mamykin z Kaťuše. Oba svým ostrým tempem očesávali svému týmovému lídrovi Simonu Špilakovi jednoho soupeře za druhým.

Zbývalo třináct kilometrů do cíle a ztrácet kontakt začal v tu chvíli i muž ve žlutém Domenico Pozzovivo. V už velmi skromné čelní skupině tehdy naopak stále zůstával Jan Hirt v barvách polského CCC.

Mamykin si vystoupil a tvrdit tempo začal Estonec Taaramäe. Postupně ztratili Damiano Caruso, Steven Kruijswijk, Ion Izagirre i Jan Hirt. Naopak Joe Dombrowski zeleným dresem Cannondalu nabourával nadvládu ruské stáje.

V náročném stoupání, které nabídlo průměrný sklon 8,6 procent, se přesto zdálo, že se skupina i s Hirtem může na čelo dotáhnout.

Jenže 30letý Špilak, jenž ve Švýcarsku kraloval před dvěma lety, nepolevil v nastoleném tempu, osamostatnil se na čele a svou dominanci v cílovém stoupání potvrdil etapovým prvenstvím.

Pro druhé místo si dojel Ion Izagirre z týmu Bahrain-Merida. Jeho útok ze skupiny pronásledovatelů se ještě snažil zachytit i český závodník, jenže na španělského cyklistu se nedotáhl a do cíle dorazil těsně za Carusem a Kruijswijkem na šestém místě.

16.června 2017 v 17:20, příspěvek archivován: 16.června 2017 v 18:01

6th place for Jan Hirt! He bested his personal best in Solden! #TourdeSuisse https://t.co/4RjNZuVhB4

„Musím poděkovat týmu. Díky skvělé práci v úvodu cílového stoupání jsem dnes zvítězil,“ řekl v cíli Slovinec, jenž má před sobotní klasikářskou etapou v celkovém hodnocení náskok 52 sekund před Carusem.

„Závod končí nedělní časovkou, která by mi mohla sedět,“ uvědomuje si Špilak.

Jak se vše odehrálo

Brutální výšlap na Tiefenbach, jenž měřil 15,9 kilometrů s průměrným sklonem 8,6 procent, už před startem znovu sliboval dramatické souboje jezdců na celkové pořadí.

Úvodních 145 kilometrů sedmé etapy nabídlo rovinatý profil. I proto se ihned po startu v městečku Zernez do úniku postupně dostalo hned 18 cyklistů. Mezi nimi nechyběli například Peter Segan (Bora), David De La Cruz (Quick-Step), Michael Matthews (Sunweb), Tim Wellens (Lotto Soudal) nebo Mathew Hayman (Orica).

Skupina plná zvučných jmen si postupně vytvořila až tříminutový náskok. Účastí v úniku si Peter Sagan, lídr bodovací soutěže, upevnil svou pozici na obou sprinterských prémiích a odskočil tak Damianovi Carusovi na rozdíl osmi bodů.

Okamžitě poté, co jezdci projeli rakouským střediskem Sölden a začali stoupat směrem k cíli, byli všichni uprchlíci pohlceni.

Tehdy začala tvrdá dřina domestikům ruské Kaťuše.

16.června 2017 v 16:37, příspěvek archivován: 16.června 2017 v 18:12

#TourdeSuisse LIVE: The Peloton is on the #Tiefenbachferner one of the highest climbs. -- https://t.co/FHl5TDSQxk #TDS https://t.co/kR18BW4CjX

Po boku elitních lídrů worldtourových stájí zůstával znovu osamocený oranžový dres polské stáje CCC. Jan Hirt podobně jako na letošním Giru bojoval znovu s nejlepšími vrchaři.

Pět kilometrů před cílem si z jeho skupiny pronásledovatelů poodjel Ion Izagirre. Hirt se ho hned snažil stíhat, jenže 28letého Baska nedocvakl a vrátil se ke Kruijswijkovi a Carusovi.

Přesto se do cíle dostal na šestém místě a vylepšil tak své dosavadní maximum v oblíbeném Söldenu.

Až za ním dojely takové osobnosti jako Nieve, Costa, Frank či Pozzovivo.

Jednadvacátý přijel do cíle Ondřej Cink, který po dalším velmi dobrém vrchařském výkonu poskočil na 19. místo celkové klasifikace.

Cyklistický etapový závod Kolem Švýcarska

7. etapa (161 km): 1. Špilak (Slovin./Kaťuša) -3:58:36, 2. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) -22, 3. Dombrowski (USA/Cannondale) -36, 4. Caruso (It./BMC), 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL) oba -1:04, 6. Hirt (ČR/CCC) -1:07, ...21. Cink (ČR/Bahrain-Merida) -5:00, 91. Bárta (ČR-Bora) -21:41, 122. Štybar (ČR/Quick-Step) -26:47.

Průběžné pořadí: 1. Špilak 26:02:16, 2. Caruso -52, 3. Kruijswijk 1:05, 4. Pozzovivo (It./AG2R) -2:28, 5. Costa (Portug./SAE Team Emirates) -2:35, 6. Frank (Švýc./AG2R) -2:51, ...19. Cink -15:42, 24. Hirt -19:56, 67. Bárta -1:04:18, 72. Štybar -1:07:57.