Momentka z cyklistického závodu Kolem Ománu.

Momentka z cyklistického závodu Kolem Ománu. | foto: Profimedia.cz

Kolem Ománu: Písečná bouře a vysoké teploty vyhnaly cyklisty z trati

  • 0
Pátá etapa závodu Kolem Ománu svého vítěze mít nebude. Organizátoři ji zrušili kvůli silnému větru, písečné bouři a extrémním teplotám. Celkovým lídrem zůstává Rafael Valls z týmu Lampre.

Už dopolední start z Al Sawadi Beach byl přeložen kvůli písečné bouři, která zahalila silnici do hnědo-oranžového hávu. Následně organizátoři oznámili, že etapu zkrátí a odjede se pouze na cílovém okruhu, který cyklisté absolvují třikrát. Tam je měla čekat i poslední kratší stoupání na trase letošního ročníku závodu Kolem Ománu.

Jenže série defektů v extrémním vedru (až 50 stupňů na slunci) způsobila, že peloton záhy pod mostem zastavil a jezdci i sportovní ředitelé diskutovali s organizátory vzniklou situaci.

Rozhodnutí znělo: etapa je zrušena, jezdci pouze dojedou do cílového prostoru, aniž by jim byl započítáván jakýkoliv čas.

Rafael Valls z týmu Lampre tak zůstal lídrem závodu a bude patrně i celkovým vítězem, protože závěrečná nedělní etapa je rovinatá a sprinterská.

Roman Kreuziger z týmu Tinkoff-Saxo je celkově dvanáctý, Leopold König ze Sky čtyřiadvacátý.

„Z pohledu bezpečnosti jezdců je zrušení etapy správné,“ uvedl Nicolas Portal, sportovní ředitel týmu Sky. „Při sjezdech ve vysokých teplotách jsme si nemohli být jisti, zda všechny týmy mají materiál nejvyšší kvality na kolech i brzdách. A vedra byla tak velká, že neustále docházelo k defektům.“

DÁL UŽ NEJEDEME... CYKLISTÉ ZASTAVILI POD MOSTEM

21.února 2015 v 15:28, příspěvek archivován: 21.února 2015 v 17:01

Under the bridge. Check out one of the more bizarre stages of recent years in our Oman gallery http://t.co/dVPnEstuMI pic.twitter.com/bvmIbNV8jM