Esteban Chaves, archivní snímek

Esteban Chaves, archivní snímek | foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari / Paolone / Alpozzi

Po druhém místě triumf. Chaves vyhrál královskou etapu Kolem Katalánska

  • 6
Už v minulé etapě předvedl skvělý výkon. Do cíle dorazil jako druhý, nestačil jen na Adama Yatese. Tentokrát to Kolumbijec Esteban Chaves zkusil znovu a byl ještě úspěšnější. Jezdec týmu BikeExchange zaútočil 7 kilometrů před cílem a ve čtvrté etapě závodu Kolem Katalánska si dojel pro vítězství. Dres lídra udržel Adam Yates z Ineosu.

Chaves ke svému vítězství vyrazil sedm kilometrů před cílem během závěrečného výšlapu na Port Ainé. Počkal si na vhodnou chvíli, vystřelil zpoza letky Ineosu a získal několik metrů náskok.

Jedenatřicetiletý Kolumbijec jel skvěle. Únava z předchozího náročného dne jakoby na něm nebyla znát. Pět kilometrů před cílem měl k dobru na skupinu pronásledovatelů 15 sekund a náskok stále udržoval.

Čtyři kilometry před vrcholem se ho z hlavního pole vydal stíhat Enric Mas. Marně. Španěl se k němu ani nepřiblížil.

Chaves tak dál pokračoval ve strojovém tempu a jel si pro první letošní triumf.

Do cíle Kolumbijec dorazil s náskokem 7 sekund na druhého Michaela Woodse z Israel Start-Up Nation, za kterým ve stejném čase finišovali i další favorité.

Chaves oslavil dvanácté profesionální vítězství a potvrdil, že se mu ve Španělsku daří. Ve své sbírce má i dvě etapová prvenství z Vuelty a jedno celkové třetí místo.

V dresu lídra závodu zůstal Adam Yates z Ineosu. Za ním je dvojice jeho týmových parťáků: Richie Porte ztrácí 45 sekund, Geraint Thomas 49. Chaves je šestý (+1:04).

Zajímavé věci se ale neděly jen během závěrečného stoupání.

Jak by také ne, vždyť čtvrtá etapa nesla označení „královská“. Během 168 kilometrů totiž čekaly na jezdce tři náročná stoupání a skoro 4000 výškových metrů.

Do úniku se pustila silná 12členná skupina, v níž byli i Thomas de Gendt z Lotta, Rigoberto Urán z EF nebo Lennard Kämna z Bory. Příliš náskoku si ale nevytvořila.

Kämna totiž v celkovém pořadí ztrácel na první místo jen 1:33 minuty, a proto se Ineos jedoucí na čele pelotonu snažil uprchlíky hlídat.

Během prvních padesáti kilometrů se náskok skupiny pohyboval jen kolem minuty a půl. Poté sice při sjezdu z Porte de Toses narostl na tři minuty, v dalším stoupání ale znovu začal klesat.

To se nezamlouvalo Kämnovi, a tak zaútočil.

Němec si záhy vypracoval náskok a pokračoval sám. Na vrcholu Port d´El Cantó měl na zbytek jezdců z úniku k dobru 1:30 minuty a na hlavní pole 3:30 minuty. Virtuálně tak jel v dresu lídra závodu.

Ne však na dlouho.

Během sjezdu se na čele pelotonu totiž usadil Ineos a přidal. Kämnův náskok začal rychle klesat – na tři minuty, na dvě a půl… Při nájezdu do závěrečného výšlapu časomíra ukazovala už jen dvě minuty.

Čtrnáct a půl kilometru před cílem dospěl únik 24letého závodníka Bory do konce. Nejprve se kolem něj přehnal Rohan Dennis, kterého následovali jeho parťáci z Ineosu a další favorité.

Tou dobou už v hlavní skupině chyběl Chris Froome. Čtyřnásobný vítěz Tour de France se ocital pozadu už v předchozích stoupáních a stejná situace se opakovala i tentokrát.

Dennis mezitím dál očesával hlavní pole. Třináct kilometrů před cílem toho ale i on měl přeci jen dost a vystoupil si. Ineosu to ale příliš nevadilo, na čele měl stále čtyři jezdce včetně lídra Adama Yatese.

Deset a půl kilometru před cílem zaútočil Steven Kruijswijk. Marně. Vypracoval si jen několik metrů k dobru a po chvíli své úsilí vzdal.

Favorité poté zůstávali pohromadě. Kdo nastoupí jako další? Chaves, to byla odpověď. Sedm kilometrů před cílem za to vzal a uháněl kupředu.

A nikdo další ho už nedohnal.

Čeští závodníci ani v další horské etapě vidět nebyli. Nejlepší z nich byl Jan Hirt, který dojel do cíle s více než 11minutovou ztrátou na 46. příčce.

Roman Kreuziger byl 73. s více než 19minutovým mankem a Josef Černý proťal pásku v grupetu spolu s Petrem Saganem na 148. místě a odstupem přes 34 minut. Karel Vacek odstoupil.

Cyklistický závod Kolem Katalánska (WorldTour)

4. etapa (166,5 km)

1. Chaves (Kol./BikeExchange) 4:29:47, 2. Woods (Kan./Israel Start-Up Nation), 3. Thomas, 4. A. Yates (oba Brit./Ineos Grenadiers), 5. Kuss (USA/Jumbo-Visma), 6. Valverde (Šp./Movistar) všichni -7.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates 14:44:15, 2. Porte (Austr./Ineos Grenadiers) -45, 3. Thomas -49, 4. Valverde, 5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) oba -1:03, 6. Chaves -1:04.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa