Favorité Tour: Froome dominuje, Contador slibuje atak, Kreuziger číhá

  • 2
K Vítěznému oblouku zbývá 835,5 kilometrů rozdělených do šesti etap, pak teprve bude korunován stý vítěz cyklistické Tour de France. Pokud předchozí dva týdny byly pro peloton náročné, pak ten poslední v Alpách bude ultra drsný. Čtyři horské etapy, jedna kopcovitá časovka, finále s dvojnásobným výšlapem na Alpe d´Huez. Kdo ještě může a nemůže promlouvat do bojů o žlutý dres?

1. Chris Froome (Sky) Skvělý v kopcích, dominantní v časovce, jedinou slabinou je jeho tým, který už dvakrát ukázal slabší chvilku. Osmadvacetiletý Brit si však dokázal poradit i s přesilou týmu Saxo-Tinkoff. Snad jedině pád, či nemoc by ho mohly obrat o první žlutý trikot v životě.

2. Bauke Mollema (Belkin) +4:14 Velký nizozemský talent věří, že v horské časovce najede čas na své nejbližší konkurenty. Ale v nedělní etapě na Mont Ventoux ukázal slabost, zachraňoval ho krajan Ten Dam.

3. Alberto Contador (Saxo) +4:25 Španělský pistolník vyhlíží závěrečný týden, o němž tvrdí, že v něm bude nejsilnější. Hory jsou jeho doménou, v dosavadním průběhu však na svého hlavního soka Frooma ani jednou nestačil.

4. Roman Kreuziger (Saxo) +4:28 Neustále opakuje, že jeho role na této Tour je jiná, že neusiluje o celkové prvenství. Jeho pohoda v kopcích a zdánlivě i lepší forma než u jeho kapitána Contadora naznačuje leccos. Navíc šéf Saxa Riis je skvělý taktik. Na koho nakonec padne volba?

5. Laurens Ten Dam (Belkin) +4:54 Vousatý vrchař z Bedumu přes svůj věk naznačuje stoupající formu a aspiruje na zatím nejlepší výsledek v závodech Grand Tour. Loni byl osmý na Vueltě, jeho maximem z Tour je 21. příčka z roku 2008.

6. Nairo Quintana (Movistar) +5:47 Záložní plán stáje Movistar. Má plně k dispozici Valverdeho i Ruie Costu. Letos nečekaný vítěz Kolem Baskicka, 60kilový klasický vrchař, který bude útočit a unikat v Alpách. Tvrdí, že do dvou let chce Tour vyhrát. Letos hraje minimálně o bílý trikot.

7. Jakob Fuglsang (Astana) +6:22 Býval pomocníkem bratrů Schlecků, loni proto opustil stáj RadioShack, protože stál o post lídra. Astana mu ho nabídla a Fuglsang se odvděčil zatím solidním výkonem a především únikem v druhé pyrenejské etapě. Má však k ruce už jen pět pomocníků.

8. Joaquim Rodríguez (Kaťuša) +7:11 Excelentní španělský vrchař o sobě zatím nedal moc vědět, v Pyrenejích odpadl, na Mont Ventoux nestačil. I on, druhý muž loňského Gira, však vyhlíží extrémní poslední týden v Alpách.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa