DŘINA. Kateřina Nash vjíždí do cíle svého úseku. Českou štafetu vytáhla z...

DŘINA. Kateřina Nash vjíždí do cíle svého úseku. Českou štafetu vytáhla z devátého místa na druhé. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Ještě jedna česká výzva pro nezdolnou Nash: medaile na horském kole

  • 2
Američanka Lea Davisonová v cíli čtvrteční štafety na mistrovství světa horských kol v Novém Městě na Moravě nechápala: „Ježíši, co jsi to předváděla?“ Takto obdivovala neuvěřitelnou jízdu Kateřiny Nash.

Ta se ještě před svým třetím úsekem rozjížděla u biatlonové střelnice. Rozdávala úsměvy. Pak převzala štafetu na devátém místě a ztrátu na vedoucí světovou šampionku Ferrandovou-Prevotovou stáhla o neuvěřitelnou minutu.

Jaroslavu Kulhavému předávala na druhém místě a položila základ českému stříbru. V sobotu chce útočit na další medaili v individuálním závodě žen (start v 15 hodin).

Na světové šampionáty konané v Česku dosud neměla úplně nejradostnější vzpomínky. Při těch cyklokrosových v Táboře obsadila čtvrtou (2010) a pátou příčku (2015). Právě páté místo před necelými dvěma lety málem ukončilo její reprezentační kariéru.

Bude to frmol

Ale osmatřicetiletá bikerka si loni v listopadu dala ještě jeden cíl – medaili z mistrovství světa horských kol v Novém Městě. „Zdejší atmosféra je mimořádná, tu zažijete málokde. Přijde mi, že to i českému publiku dlužím, když pořád trénuju, závodím. Proto bylo rozhodnutí nakonec docela jednoduché.“

Až na první závod Světového poháru, který vyhrála, vynechala i cyklokrosovou sezonu, kterou má tak ráda. Přednost dala přípravě. Tak moc si doma přála vybojovat medaili.

Dřela dokonce i na běžkách.

„Ve Státech jsem vyhrála i lyžařskou třicítku,“ chválila se. Na horském kole jela také amerického Icemana. A zdraví drželo, to bylo nejdůležitější.

Do Světového poháru horských kol naskočila koncem dubna v australském Cairns. Musela si začít vyjíždět body, aby v Novém Městě nestála na startu kdesi ve čtvrté řadě jako právě v Cairns.

„Pět ze šesti okruhů jsem jela v zácpě,“ stěžovala si. Přesto se propracovala na desátou příčku.

O měsíc později byla znovu desátá v Ablstadtu a následně čtvrtá v La Bresse. Už tady ukázala, že forma směrem k Novému Městu prudce stoupá.

Do Čech se vrátila až týden a půl před startem šampionátu. Trénovala doma u rodičů nebo na chalupě v Záblatí asi 15 kilometrů od rodných Prachatic. „Trošku trénink, trošku pohoda. Snažila jsem se nabrat síly, protože to bude frmol,“ tušila.

Frmol to byl, hlavně v jejím podání ve čtvrtek.

Pátá už doma byla, čtvrtá taky. Teď chce výš.

„A šanci určitě mám,“ ví.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa