Ilustrační foto z loňského ročníku.

Ilustrační foto z loňského ročníku. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Cyklomaraton Malevil Cup přinese v Lužických horách boj o český titul

  • 0
Čtrnáctý ročník cyklistického závodu Malevil Cup přitahuje českou elitu. V Lužických horách totiž v sobotu půjde o titul mistra republiky v maratonu. "Závod je velice dobře obsazený. Startují u nás ti nejlepší maratonci i velká část špičky v cross country," říká šéf závodu Radek Patrák.

K hlavním favoritům na stokilometrové trati patří Kristián Hynek, který se v Lužických horách stal vloni mistrem Evropy. "Mám na mistrákách smůlu, vždycky mám nějaký problém, nikdy jsem titul nezískal a moc bych si ho přál," řekl Hynek na tiskové konferenci. K jeho hlavním soupeřům by měli patřit další elitní jezdci Pavel Boudný, Jiří Novák, Václav Ježek nebo Matouš Ulman.

Při loňském evropském šampionátu si Malevil Cup udělal jméno v zahraničí. Více než pětina letošních přihlášek díky tomu pochází právě z ciziny, přijedou třeba Španělé či Rusové, přihláška dorazila dokonce až z daleké Austrálie. Dohromady se v Lužických horách utká přes tisíc cyklistů ze 13 zemí.

"Jsme zavaleni přihláškami ze zahraničí. Skoro to vypadá, že to bude otevřené mistrovství Německa," uvedl Patrák v nadsázce. Ozdobou závodu bude britská závodnice Catherine Williamsonová, která letos vyhrála Cape Epic, náročný etapový závod v Africe.

Na startu nebude chybět ani dvojnásobný vítěz Malevil Cupu Jan Hruška, který pojede v kategorii masters. Závodit budou i osobnosti z jiných odvětví: krajský hejtman Martin Půta, reprezentant v běhu na lyžích Jiří Magál nebo náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová. Raritou v pelotonu bude Petr Šváb, který jel všechny ročníky závodu a vždy dojel.

Účastníci si mohli vybrat ze tří tratí: královské 100 km i zkrácených o délce 64 a 45 km. Trasa vede českým a německým územím, Lužickými a Žitavskými horami.

Start je jako vždy na náměstí v Jablonném v Podještědí, cíl na ranči Malevil v Heřmanicích. K nejzajímavějším místům závodu v malebné krajině patří singltrek u Hrádku nad Nisou, kamenitý sjezd do lázeňského města Oybin či vrchařská prémie na vrchu Hvozd.

Trať Malevil Cupu zůstala téměř stejná jako vloni, ubylo však asfaltových úseků a přibylo terénu. Po vydatných deštích je trať blátivá, ale rychle vysychá. Při závodech očekávají organizátoři slunečné počasí.

Malevil Cup je na vzestupu. Vloni se jelo v Lužických horách mistrovství Evropy, letos se jede mistrovství republiky a příští rok by pořadatelé rádi posunuli závod do světové maratonské série.