Ital Gasperoni je lídrem Závodu míru

Teplice - Novým vedoucím jezdcem 58. ročníku cyklistického Závodu míru je Ital Christian Gasperoni ze stáje Naturino Sapore di Mara. Čtvrtou etapu z Karlových Varů do Teplic vyhrál po 176 kilometrech jeho krajan Marco Serpellini z týmu Unibet.com. Čtyřiatřicetiletý Gasperoni převzal žlutý trikot od Němce Danila Honda.

Z českých jezdců si vedl nejlépe Martin Mareš. Člen týmu Naturino Sapore di Mara dojel na osmém místě ve shodném čase jako vítěz a v průběžném pořadí se posunul na čtvrté místo. Navíc si upevnil vedení v soutěži jezdců do 25 let.

Královská etapa se čtyřmi vrchařskými prémiemi první kategorie podle předpokladů výsledkovou listinou pořádně zamíchala. V úvodu sice odjela trojice Bečka (PSK Whirlpool), Ukrajinec Djudja a Australan Menzies. Bečka vyhrál první rychlostní prémii a třetí byl ještě na vrchařské v Jirkově, ale poté peloton uprchlíky dostihl.

Nic podstatného nepřinesly ani druhá a třetí vrchařská prémie, ale závěrečná na Dlouhé Louce 33 kilometrů před cílem závodní pole rozdělila.

Ve vedoucí jedenáctičlenné skupině se udržel jediný Čech Mareš, s nímž jela trojice týmových kolegů, dvojnásobné zastoupení měly tři stáje. Ve druhé skupině byl Petr Benčík, ve třetí další jezdci PSK Whirlpool Stanislav Kozubek a René Andrle, dále Milan Kadlec z Dukly Praha a Jan Bárta z rakouského celku Elk-Haus, ale i dosud Hondo.

Až do cíle se nic nezměnilo. Ve spurtu měl nejvíce sil po těžké etapě, kterou jezdci absolvovali vysokou průměrnou rychlostí 42,2 km/h, Serpellini před Gasperonim a dalším jezdcem Naturino Sapore di Mare Massimem Guintim.

"Jsem hodně nespokojen, v polovině posledního kopce mi soupeři odjeli. V jeho úvodu jsem se snažil naopak nastoupit já a množná mi potom chyběly síly," řekl novinářům Benčík. Naopak Mareš byl nadmíru spokojen. "Ve vedoucí skupině jsme byli čtyři z týmu a to je skvělé. Naším hlavním cílem je celkové vítězství a kdybychom přidali i trikot nejlepšího jezdce do 25 let, který zatím mám, bylo by to výborné," uvedl Mareš.

Ve středu se jede pátá etapa z Bíliny do německého Altenbergu, která měří
140 km.

Výsledky - 4. etapa Karlovy Vary - Teplice (176 km):
1. Serpellini 4:10:49, 2. Gasperoni, 3. Guinti, 4. Tonti (všichni It.), 5. Cardenas (Kol.), 6. Spadi (It.), 7. Quesada (Šp.) všichni stejný čas, 8. Mareš (ČR/Naturino Sapore di Mare) 3, 9. Sjucov (Běl.) -7, 10. Gentili (It.) -11, ...12. Benčík -2:35, 26. Kozubek -3:33, 34. Andrle (PSK Whirlpool), 35. Bárta (Elk-Haus), 43. Kadlec (Dukla Praha) všichni -3:35, 54. Hebík (Sparta Praha) -17:31.
Průběžné pořadí:
1. Gasperoni 15:34:55, 2. Tonti, 3. Guinti oba -2, 4. Mareš, 5. Serpellini oba -5, 6. Quesada -6, 7. Spadi, 8. Cheula (It.) oba -15, 9. Gentili -17, 10. Sjucov -22, ...13. Benčík -2:41, 22. Kadlec -3:41, 29. Kozubek -3:48, 33. Andrle, 38. Bárta oba -3:50.

 

Žlutý trikot oblékl v Závodu míru Christian Gasperoni z Itálie.