ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Petr Janeček, MAFRA

Cyklisté hradeckého Whirlpoolu byli v Polsku vidět

  • 1
Trofeje za celkové prvenství sice nepřivezli, ale určitě byli vidět. Cyklisté hradecké stáje Whirlpool Author totiž v těžkém etapovém závodě Okolo Mazovska nejenže téměř pravidelně chodili po jednotlivých etapách na stupně vítězů, ale v konečném pořadí měli dva své jezdce mezi nejlepšími deseti a v hodnocení týmů byli dokonce nejlepší!

Všechno zahájil už v prologu stále ještě osmnáctiletý mladík Radim Brázda, který na sprinterské, jen 2,5 km dlouhé trati dlouho vedl, aby ho nakonec jen tři vteřiny dělily od prvního místa a jediná od druhého. I takto malé rozdíly ho poslaly na čtvrtou příčku.

Další etapy už ale byly pro hradeckou stáj medailové. Ve druhé části totiž dospurtoval Alois Kaňkovský druhý, když lepší byl jen Němec Bayer. Ani v další části nepřišli borci hradecké stáje zkrátka, tentokrát si pro třetí místo dojel Tomáš Bucháček. To ho vyneslo na průběžné páté místo, které v závěrečné etapě udržel.

Navíc nebyl v elitní desítce konečného pořadí sám, jen o tři příčky za ním skončil Martin Hunal.

Závodem v Polsku vstoupila hradecká stáj do další fáze letošní sezony, která bude mít v srpnu pokračování téměř výhradně na domácích závodech. Už ve čtvrtek se totiž tým pustí do tradičního etapového závodu Vysočina, který potrvá do neděle. O týden později pak na Moravě začne Czech cycling Tour, jenž si v posledních letech vydobyl renomé nejprestižnějšího českého etapového závodu.

K podobné metě se blíží i zářijové podniky ve východních Čechách, které hradecký klub pořádá. Ve čtvrtek 8. září se v centru Hradce pojede už 51. ročník Velké ceny Hradce Králové, tradičního kritéria. Hned o den později pak začne tříetapový East Bohemia Tour, který je stejně jako v minulých letech zařazený do kalendáře UCI, a tudíž se zde pojede o body do světového žebříčku.

Hradecká stáj pak má velkou naději, že některý z jejích jezdců se nominuje na letošní mistrovství světa, které se pojede v říjnu v katarském Dohá. Navíc rovinatá trať by mohla vyhovovat Aloisi Kaňkovskému s tím, že pokud se v téměř 250 kilometrů dlouhém závodě udrží až do finiše mezi nejlepšími, má velkou šanci na dobrý výsledek.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa