Simona Spěšná

Simona Spěšná | foto: J. Němec, MTBS

Spěšná se těší na domácí šampionát: Bude to super víkend

  • 0
Nejen Ondřej Cink, místní odchovanec, touží na víkendovém mistrovství České republiky horských kol v cross country obléknout duhový dres šampiona. „V týmu máme mistra Rakouska i Izraele. Já bych tedy ráda přidala ten český,“ usmívá se Simona Spěšná.

Sedmnáctiletá plzeňská rodačka, nyní závodnice švýcarské stáje jb Brunex Superior, je největší favoritkou kategorie juniorek.

Horská kola Stupno

  • pátek 22. července

MČR štafety žáci 15.00
MČR štafety dospělí 16.00

  • sobota 23. července

kadeti, Masters, Experti 9.30

Vašek Kolář Bike show 12.30

ženy Elite, U23, juniorky, kadetky 13.30

MUŽI ELITE 15.30

Beer Ride - pivní jízda 18.00
Autogramiáda O. Cinka 18.05

disco party MČR 19.00

  • neděle 24. července

    žákovské kategorie 8.30 - 14.00

„Akce v Česku mi letos zatím moc nevycházely, takže domácí mistrovství vůbec nechci podcenit. Bude to těžký závod, zřejmě ve velkém vedru. Uvidíme, jak to dopadne,“ uvažovala Spěšná, jejíž největší rivalky v souboji o titul budou zřejmě Eliška Hanáková a Nela Viktorová.

Pro plzeňskou bikerku by ale mělo hrát domácí prostředí, trať ve Stupně dokonale zná. „Závodím tam už dlouho, ještě když se ve Stupně jezdil krajský pohár horských kol. S blížícím se startem na trati trénuji skoro každý den. Podobně jako ve Městě Touškově,“ prozradila Spěšná.

Mistrovskou trať si pochvaluje. „Má už vysoké parametry, umím si představit, že se tady pojede třeba závod světové juniorské série. Pořadatelé ji letos ještě rozšířili a přizpůsobili požadavkům mistrovství republiky. Je hodně rychlá, kořeny ji dělají místy extrémně těžkou, sjezdy zase připomínají trať v Novém Městě na Moravě. Na celý víkend se moc těším, bude to super.“

Jeden velký triumf v sezoně už si Spěšná připsala. V červnu se v portugalské Anadii stala juniorskou mistryní Evropy v shorttracku. Navázala tak na čtyři roky starý úspěch, když se v Itálii stala v cross country žákovskou evropskou šampionkou. „A po Stupně už se bude blížit mistrovství světa,“ naznačila Plzeňanka další plány.

Ryba. Ten, který vychoval Cinka

Je to přes dvacet let, kdy k němu do Stupna jezdila parta kluků, aby jim opravil kola.

Později přišli, že by si zkusili zazávodit. Mezi nimi i jistý Ondřej Cink. „Přijel na starém kole, že by si to s ním zkusil. Ale nebyl sám, s kým jsem začal trénovat. Do klubu přišli i Ondra Paur, Honza Kořínek, Pepa a Honza Rajchartové, Martin Boháček a další,“ vzpomíná Jaroslav Ryba, jeden z organizátorů víkendového šampionátu horských kol a šéf týmu Author Stupno.

Prvním závodem, který tahle parta absolvovala, byl někdejší Chodovar Cup v Chrástu. Postupně přibývaly další. „Vybavuji si, jak jsme jeli poprvé na Český pohár do Kuřimi u Brna. Vzal jsem do auta Ondru Cinka a Pepu Rajcharta, vůbec jsme nevěděli, co nás čeká. Neměl jsem ani nic na mytí, jen základní nářadí, kola jsme tam čistili v potoce,“ usmívá se týmový trenér.

V roce 2008 už ve Stupně uspořádal první závod na místním házenkářském hřišti. V dalších letech povýšil na krajský pohár, na trati přibyla lávka v lese, skoky, klopenky. Největší zlom přišel před čtyřmi lety, kdy se k Rybovi přidal elánem nabitý promotér Ondřej Paur, jeden z jeho odchovanců. A když se v Břasích vybudoval multisportovní areál Ultramarinka, dokázali na start přilákat i zahraniční hvězdy.

„Když jsem začínal, určitě jsem si nemyslel, že tady jednou bude mistrovství ČR. Ondra byl zásadní zlom. Říkám, že já kopu tím krumpáčem na trati a Ondra zařídí všechno ostatní,“ směje se Ryba.

Loni už se jel ve Stupně závod úrovně C3, teď se posunul ještě výš. „Kdyby nevznikla Ultramarinka, nikdy se tady mistrák jet nemůže. Ale tohle je pořadatelsky maximum, co v našich podmínkách zvládneme,“ tvrdí.

Charita: Pomoc Elišce

I letošní ročník Swietelsky Horská kola Stupno bude mít svou charitativní část. V minulých letech již pořadatelé díky sbírce pomohli několika dětem s handicapem. Letos pomohou Elišce Svobodové z Břas. Ta bojuje s oboustranným postižením nohou, pohybuje se jen na elektrickém vozíku a podstupuje speciální léčebný program. Dražit se pro ni bude například podepsaný dres Mathieu van der Poela, řada věcí Ondry Cinka, další trofeje a také cukrovinky od místních.