Obhájce celkového vítězství Gira d´Italia Tom Dumoulin při úvodní časovce v...

Obhájce celkového vítězství Gira d´Italia Tom Dumoulin při úvodní časovce v Jeruzalémě. | foto:  LaPresse - D'Alberto / Ferrari / Paolone / Alpozzi

Dumoulin opět v růžovém, Froome ztratil. Kreuziger nejlepším Čechem

  • 25
Jak skončil, tak začal. Loni Tom Dumoulin v růžovém dresu v Miláně slavil celkové vítězství na Giro d’Italia. Teď se do oblíbeného trikotu nizozemský cyklista oblékl znovu - úvodní krátkou časovku 101. ročníku v Jeruzalémě zvládl nejrychleji. Další favorit Chris Froome za ním zaostal o 37 sekund. Z tria Čechů dojel nejlépe Roman Kreuziger na 58. místě.

Ač měřila pouhých 9,7kilometrů, budila mezi jezdci obrovský respekt. Úvodní individuální časovka v Jeruzalémě nabídla několik ostrých výšlapů i technických úseků. „Bylo opravdu náročné najít ideální rytmus,“ líčil Rohan Dennis.

Australský šampion téměř tři hodiny vysedával v křesle pro průběžného vítěze. Než se v pruhovaném dresu časovkářského mistra světa vydal do jeruzalémských ulic obhájce titulu Tom Dumoulin.

Jezdec týmu Sunweb dosud neprožíval ideální jaro. Trápilo ho zdraví, potkávaly i technické defekty. Do Izraele ale dorazil v náramné formě.

„Je to snový začátek. Vítězství a navíc náskok na hlavní soupeře,“ líčil šťastný Dumoulin. 

04.května 2018 v 16:24, příspěvek archivován: 04.května 2018 v 16:27

Das erste rosa Trikot des #Giro101! #KeepChallenging https://t.co/outh2wdlsO

Kolem hradeb Starého Města se Nizozemec prohnal v nejrychlejším čase 12:02 minuty. Dennise porazil o pouhé dvě sekundy.

A další skalpy?

Pády při dopolední prohlídce

Kromě Chrise Frooma upadli při dopolední prohlídce trati i Miguel Ángel López. Lídr Astany nakonec do časovky vyrazil z ošetřeným levým kolenem. Do cíle dorazil na 61. místě s mankem 56 sekund. Daleko hůře dopadl Konstantin Sivcov. Zkušený Bělorus musel být dokonce převezen do nemocnice a stal se vůbec prvním odstupujícím závodníkem. Domenico Pozzovivo, lídr týmu Bahrain Merida, tak přišel o jednoho z dvorních pomocníků. 

Nejvýraznější ztrátu po úvodním dnu prvního závodu Grand Tour počítá jeden z hlavních favoritů Chris Froome. Brit dopoledne při obhlídce trati upadl a skončil s celou řadou odřenin. O několik hodin později zaostal za Dumoulinem o 37 sekund.

Francouz Pinot zaostává o 33 sekund. Téměř minutu nabrali Kolumbijec Lopéz či Ital Aru.

Naopak výrazně se dařilo týmu Mitchelton Scott. V elitní desítce dojel jeden z dvojice lídru Simon Yates, který si do sobotní etapy ponese ztrátu dvaceti sekund.

Na 58. místě dojel i jeho týmový kolega Roman Kreuziger, jenž za Dumoulinem zaostal o 55 sekund. Nadprůměrný výkon na časovkářském speciálu předvedl na své poměry Jan Hirt, jenž prolétl tratí v čase 13:10 minuty, se ztrátou 1:08 minuty. Naprosto stejně si počínal i Zdeněk Štybar.

„Stoupání mi nedovolovala najít správný rytmus. Není to čas, se kterým bych mohl být spokojený. Ale věřím, že se to bude každým dnem lepšit,“ řekl Štybar v cíli.

Cyklistický závod Giro d'Italia

Grand Tour

1. etapa (časovka na 9,7 km v Jeruzalémě): 1. Dumoulin (Niz./Sunweb) 12:02, 2. Dennis (Austr./BMC), 3. Campenaerts (Belg./Lotto Fix All) oba -2, 4. Goncalves (Portug./Kaťuša) -12, 5. Dowsett (Brit./Kaťuša) -16, 6. Bilbao (Šp./Astana) -18, 7. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -20, 8. Schachmann (Něm./Quick-Step Floors) -21, 9. Martin (Něm./Kaťuša), 10. Pozzovivo (It./Bahrain Merida) oba -27, ...58. Kreuziger (ČR/Mitchelton-Scott) -55, 90. Štybar (ČR/Quick-Step Floors), 92. Hirt (ČR/Astana) oba -1:08.