Bude to Thomas versus Yates? Je tady Giro a očekává sníh i mnohé extrémy

  7:55
Nevystupujte, nezastavujeme. Cyklistický expres (zatím) dál letí zhuštěnou sezonou 2020. Pouhých 12 dnů po skončení Tour a jen pět dnů po světovém šampionátu začíná v sobotu italské Giro, druhá Grand Tour cyklistické sezony.
Britský cyklista Simon Yates se raduje z triumfu v 5. etapě závodu Tirreno...

Britský cyklista Simon Yates se raduje z triumfu v 5. etapě závodu Tirreno Adriatico. | foto: AP

Jaké Giro to letos bude? 

Rozhodně atypické. 

Poprvé v sezoně až po Tour. Poprvé na podzim. Ve znamení mnohých improvizací. Poprvé s Petrem Saganem. 

Přesto zároveň půjde také o klasické Giro ze staré školy, s extrémně náročnou koncovkou. Počínaje 14. etapou čekají na jezdce dvě časovky, pět etap delších než 200 kilometrů, čtyři vrcholy nad 2000 metrů i čtyři horské dojezdy.

„Bude to nejtěžší třetí týden Grand Tour, jaký jsem kdy zažil,“ říká Steven Kruijswijk, lídr týmu Jumbo Visma.

Zatímco Tour a Vuelta se v posledních letech kloní ke kratším etapám, výbušnějším stoupáním a omezování časovek, Giro a jeho organizátoři ze společnosti RCS kráčí po vlastní, úplně jiné cestě. 

Giro d'Italia 2020

Speciální příloha iDNES.cz

O čemž svědčí také celkem 65 časovkářských kilometrů.

„Nebude to závod o raketových nástupech, půjde o konzistenci po dobu tří týdnů. Giro je letos nejtvrdší ze tří Grand Tour. S těžkým úvodem, přetěžkým koncem a spoustou kilometrů mezitím,“ tvrdí Matt White, šéf Mitcheltonu-Scott.

A navíc to počasí. Už dnes je zasněžený slavný průsmyk Stelvio, kam má až do nadmořské výšky 2 758 metrů zamířit 18. etapa. 

Současný pohled na průsmyk Stelvio:

„Logistika v horách se stane velkou výzvou, budeme muset detailně vymýšlet i to, jak jezdce dostaneme po etapě co nejrychleji rychle do tepla,“ poznamenal Matt Winston, sportovní ředitel Sunwebu.

Loni nepředvídatelné počasí zrušilo výjezd na legendární Gavii. Letos meteorologové předkládají nepříliš příznivou dlouhodobou předpověď a věští říjnový sníh nejen na Stelviu, ale i na dalších dvoutisícových vrcholech Angelu (2744 m), Izoardu (2360 m) a dokonce možná i při horském dojezdu v Madonně di Campiglio (1514 m).

Další úpravy itineráře jsou tudíž pravděpodobné. S těmi se koneckonců začalo už na jaře, kdy byly nejprve odvolány tři zahajovací etapy v Maďarsku a posléze celý závod odložen.

Náhradním hostitelem úvodních etap se stala Sicílie, kde závod začne v takřka třicetistupňových teplotách, aby v posledním týdnu vyvrcholil i ve znamení zimních bund podél trati.

Trať Gira d´Italia 2020

„Normálně se na Giru počasí s každým dalším týdnem zlepšuje, letos to bude naopak,“ připomíná Simon Yates z Mitcheltonu. „Psychicky se připravuji na opravdu špatné počasí.“

Organizátoři nicméně stále doufají, že se v plném rozsahu uskuteční 20. královská etapa s výšlapy na průsmyky Angelo, Izoard, Montgenevre a dojezdem v Sestriere.

Peter Sagan bude při svém netrpělivě očekávaném debutu na Giru vyhlížet úplně jiný terén, ale i pro jeho sprinterské a klasikářské kvality má být na trase k mání až deset vhodných etap. Kvůli startu na Giru letos vypouští kostkové klasiky a v Itálii si chce spravit chuť po ztrátě zeleného dresu na Tour.

Ale pozor, konkurence spurtérů je na Giru mimořádná, v čele s Francouzem Arnaudem Démarem (FdJ), nejčastěji vítězícím sprinterem sezony, Kolumbijcem Arnaudem Gaviriou (UAE Emirates), Australanem Michaelem Matthewsem (Sunweb) a domácím Eliou Vivianim (Cofidis).

Proti nim se Sagan musí prosadit, pokud chce ukončit 448 dnů dlouhé čekání na další vítězný zápis. 

„Byl jsem na Tour v dobré formě, šestkrát jsem dojel v první pětce, ale k vítězstvím mi tam pokaždé něco chybělo,“ říká. „Rozhodně chci na Giru vyhrávat etapy - a také bojovat o fialový dres v bodovací soutěži.“

A souboj o titul? 

Steven Kruijswijk během slavnostní prezentace Gira 2020

Slibuje spoustu příběhových linií a drama, o které se tentokrát mají postarat spíše ostřílení matadoři grandtourových bitev než ambiciózní mladíci. Tak byly rozdány karty poté, co zázračné dítě belgické cyklistiky Remco Evenepoel musel po těžkém pádu v Lombardii na další závodění v sezoně 2020 zapomenout.

Podle bookmakerů tak tvoří kvinteto top favoritů tito muži:

Geraint Thomas (Brit. - 34 let) z Ineosu, vítěz Tour 2018, druhý na Tour 2019.

Po podprůměrném výkonu na Dauphiné nebyl na start Tour v optimální kondici, ale postupně ji nabíral, což prokázal druhým místem na Tirrenu-Adriatiku i čtvrtým místem v časovce na mistrovství světa. Podpůrný tým Ineosu do hor však tentokrát nebude až tak silný jako jindy, jeho osu tvoří Geoghegan Hart, Dunbar a Golas.

Simon Yates (Brit. - 28 let) z Mitcheltonu-Scott, šampion Vuelty 2018.

Zřekl se letos startu na Tour s odkazem, že na Giru má nedokončenou práci. Dojel celkově třetí Kolem Polska a stal se šampionem na Tirrenu-Adriatiku. „Doufám, že si formu z Tirrena udržím až do třetího týdne Gira,“ říká.

Giro d’Italia 2020

Kdo bude také na startu

Týmy World Tour:
AG2R: Warbasse, Vendrame, Gallopin.
ASTANA: Fuglsang, López, Vlasov, O. Rodríguez.
BAHRAIN-McLAREN: Bilbao, Capecchi, Battaglin.
BORA: Sagan, Majka, Konrad.
CCC: Zakarin, Černý, De Marchi, De La Parte.
COFIDIS: Viviani, Berhane.
DECEUNINCK-QUICK-STEP: Knox, Masnada, Almeida, Hodeg.
EDUCATION FIRST: S. Bennett, Craddock, Kangert.
GROUPAMA-FdJ: Démare, Guarnieri.
INEOS: Thomas, Dennis, Ganna, Goeghegan Hart.
ISRAEL START-UP: Cimolai, Dowsett.
JUMBO-VISMA: Kruijswijk, T. Martin, Van Emden.
LOTTO SOUDAL: Hagen, De Gendt.
MITCHELTON-SCOTT: S. Yates, Haig.
MOVISTAR: Cataldo, Villella.
NTT: Meintjes, Pozzovivo, Campenaerts, O’Connor.
SUNWEB: Kelderman, Matthews, Oomen, Hindley.
TREK-SEGAFREDO: V. Nibali, Ciccone, Weening.
UAE EMIRATES: Gaviria, Ulissi, Dombrowski.

Divoké karty (2. divize):
ANDRONI: Pellaud, Belletti.
BARDIANI: Carboni, Lonardi.
VINI ZABU: Visconti, Zardini.

Jakob Fuglsang (Dán. - 35 let), lídr Astany, zatím na závodech Grand Tour nejlépe sedmý na Tour 2013.

Loni prožíval životní sezonu, letos se blýskl triumfem v Lombardii a pátou příčkou na světovém šampionátu. Sestava jeho stáje působí papírově nejsilněji. Na Dána by měli v Itálii pracovat také Kolumbijec Miguel Ángel López, který až do předposlední etapy letošní Tour držel pozici na stupních vítězů, i 24letý Alexander Vlasov, vycházející ruská hvězda a pátý muž celkového pořadí Tirrena.

Steven Kruijswijk (Niz. - 33 let) z Jumba Visma, před rokem třetí na Tour.

V roce 2016 přišel o růžový dres až po pádu do sněhové bariéry v 19. etapě. Letos měl být původně spolulídrem Rogliče a Dumoulina na Tour, ale kvůli zranění ramene přesměroval své ambice na Giro. Od roku 2016 skončil na každé Grand Tour, kterou dokončil, v elitní desítce.

Vincenzo Nibali (It. - 35 let) z Treku, vítěz Tour 2014, Gira 2013 a 2016 a Vuelty 2010. 

Ve svém věku má jednu z posledních šancí na vítězství na Grand Tour. Loni byl na Giru za Richardem Carapazem druhý, letos k němu vše směřoval. Kvalitní formu ve zkrácené sezoně zatím neukázal, ale ve třetích týdnech závodů Grand Tour býval takřka vždy excelentní.

Přípravný závod Tirreno-Adriatico ovládl v září Simon Yates před Geraintem Thomasem a podle mnohých expertů oni dva jsou nejvážnějšími kandidáty titulu. Oba mají s Girem z minulosti nevyřízené účty, také proto jsou velmi namotivovaní. Yates předloni přišel o růžový dres po divokém útoku Chrise Frooma na Finestre dva dny před koncem závodu, Thomase vyhnal z boje o titul v roce 2017 jím nezaviněný pád v etapě na Blockhaus.

NA KOHO ČEKÁ? Trofej pro vítěze Gira d´Italia 2020

Velšan je výborný v časovkách a ty budou letos tři. Yates je naopak v oblibě nemá, musí najíždět čas v kopcích. „Budeme proto v horách jezdit agresivně,“ slibuje lídr Mitcheltonu.

Jediný Čech na startu, Josef Černý v dresu CCC, se na časovky rozhodně těší. První z nich, vedoucí v sobotu do Palerma, bude na 16 kilometrech rovinatá a superrychlá. Stejně jako ta, ve které Černý loni ve Veroně obsadil na Giru 6. místo.

Prezentace týmu CCC na Sicílii:

Giro d’Italia 2020 with @cccteam
@gettyimages

@giantbicycles
@cadexcycling
@etxeondo
@oakleybike
@fizikofficial

1. října 2020 v 21:16, příspěvek archivován: 1. října 2020 v 21:18

V zahajovací sicilské časovce chce sáhnout po růžovém dresu mistr světa Filippo Ganna v dresu Ineosu. A jelikož budou na startu i exmistr světa v této disciplíně Rohan Dennis a další skvělý časovkář Thomas, je klidně možné, že Ineos obsadí v úvodní etapě první tři příčky. 

Hned v pondělí čeká peloton výšlap na Etnu. „Už obtížná třetí etapa mi ukáže, jestli jsem po srpnovém zranění kompletně fit a mohu jet o pódium,“ říká Steven Kruijswijk.

Peloton pak nabere směr sever a ve 14. etapě dospěje ke kopcovité 34kilometrové časovce ve Valdobbiadene. Následujícího dne otestuje jezdce horský dojezd v Piancavallu, jímž začne vrchařské martyrium v Dolomitech a Alpách.

Definitivní konec potom obstará v neděli 25. října další časovka na 15,7 kilometru do Milána.

Tenhle cyklistický expres není pro slabé.

Autor:
  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  12.5 19:04

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

USA - Slovensko 4:5P. Cenný skalp favorita, prodloužení rozhodl Kelemen

13. května 2024,  aktualizováno  19:29

Aktualizujeme Slováci připisují druhou výhru na mistrovství světa. Po nedělním triumfu nad Kazachstánem si...

ONLINE: Švýcarsko - Česko. Kubalík je v sestavě, do branky se vrací Dostál

13. května 2024  19:26

Sledujeme online Důležitý boj o pozice s utrápeným soupeřem. Čeští hokejisté pokračují na domácím světovém...

Norsko - Finsko 1:4. Kapanen přeskočil Bedarda, dvakrát skóroval i Hyry

13. května 2024,  aktualizováno  19:21

Aktualizujeme Po úvodní prohře s Českem hokejisté Finska připisují druhou výhru ve dvou dnech. V odpoledním...

MS v hokeji ONLINE: Američané přišli o jedničku, Kubalík trénoval

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  13.5 19:10

Domácí mistrovství světa hokeji v pondělí pokračuje čtvrtým hracím dnem. V Praze i Ostravě se...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...