Garzelli vybojoval vítězství ve třetí etapě

  • 1
Terme Liugiane - I třetí etapu Giro d'Italia vyhrál domácí cyklista. Stefano Garzelli ze stáje Vini Caldirola v cílové rovince v Terme Liugiane porazil druhého Franceska Casagrandeho a třetího Alessandra Petacchiho, jenž udržel růžový trikot. Třetí etapa měřící 140 kilometrů byla dlouho rovinatá a první kopce přinesla až poslední třetina trati. O předchozí etapě

Na rovném úseku ještě před stoupáním zaútočilo několik sprinterů včetně českého profesionála Jána Svorady, jenže peloton je před rozhodující fází etapy pohltil.

Svorada v kopcovitém závěru tempo nevydržel a na vítězného Garzelliho nabral stejně jako v neděli přes šest minut. "Dojezd do horských lázní Terme Luigiane nebyl pro nás klasické spurtéry vůbec snadný," řekl v cíli Svorada.

"Je skvělé, že to v koncovce vyšlo našemu stájovému lídrovi z Lampre Casagrandemu. Finišoval výborně. Mě utrhli až ve stoupání, kousíček před dnešním cílem," připomněl Svorada a dodal, že v závěru už mu docházely síly. "Měl jsem toho dost, hodinu jsem jel se sedmi muži v úniku brzy po startu," dodal.

I když ve výsledkové listině zaujímali Italové prvních sedm míst, další domácí favorit Mario Cipollini zůstal opět za očekáváním. Místo toho, aby dnes útočil na rekordní 41. etapové vítězství, dojel ve velkém balíku se ztrátou necelých pěti minut až v poli poražených.

Garzelli, vítěz Gira z roku 2000, ale loni vyloučený kvůli dopinku, se díky bonusu 20 sekund posunul v průběžné klasifikaci na druhé místo za Petacchiho. Svorada ztrácí přes 13 minut. Jeho kolega ze stáje Lampre Mariano Piccoli už na Giru nepokračuje, v nedělní druhé etapě si totiž při pádu zlomil několik žeber.

Výsledky - 3. etapa (140 km):
1. Garzelli 3:34:38, 2. Casagrande, 3. Petacchi, 4. Pellizotti, 5. Colombo, 6. Lanfranchi, 7. Simoni (všichni It.), 8. Gončar (Ukr.), 9. Noé, 10. Gasparre (oba It.) všichni -2, ...156. Svorada (ČR) -6:22.
Průběžné pořadí:  1. Petacchi 13:37:08, 2. Garzelli -17, 3. Colombo, 4. Casagrande oba -27, 5. Gasparre, 6. Pellizotti, 7. Simoni všichni -32, 8. Lunghi (všichni It.), 9. Noé, 10. Hamburger (Dán.) všichni -39, ...122. Svorada -13:11.

,