Floyd Landis promlouvá k novinářům poté, co u soudu přiznal, že pronevěřil

Floyd Landis promlouvá k novinářům poté, co u soudu přiznal, že pronevěřil bezmála půl milionu dolarů. | foto: AP

Landis zakládá cyklistický tým, zaplatí ho z peněz od Armstronga

  • 42
Bývalý cyklista a dopingový hříšník Floyd Landis buduje vlastní tým. Dvaačtyřicetiletý Američan, jehož užití testosteronu připravilo o triumf na Tour de France v roce 2006, chce na financování stáje pro mladé jezdce použít i peníze ze soudního sporu s bývalým kolegou Lancem Armstrongem.

Landis se přiznal k systematickému užívání dopingu v roce 2010 a podal žalobu na Armstronga, že také dopuje a zneužívá k tomu sponzorské peníze.

O tři roky později se Armstrong rovněž přiznal, přišel o sedm triumfů z Tour de France a s americkou vládou, jež byla hlavním sponzorem týmu US Postal, se dohodl na mimosoudním vyrovnání. Landis díky tomu inkasoval sumu 1,65 milionu dolarů.

A z ní chce nyní financovat profesionální cyklistický tým, stejně tak z příjmů ze své podnikatelské činnosti. V Coloradu má totiž Landis firmu s produkty z konopí na zmírnění bolesti u sportovců s názvem Floyd’s of Leadville.

„Vím, že jsem cyklistické komunitě ublížil. Proto chci nyní výtěžky vrátit tam, kam patří, tedy věnovat je do rozvoje perspektivních jezdců,“ řekl listu Wall Street Journal.

Tým by se měl jmenovat stejně jako jeho obchod, má být registrován v Kanadě a mít od nové sezony kontinentální licenci.

,