Fabio Jakobsen (vlevo) a padající Dylan Groenewegen po kolizi v první etapě...

Fabio Jakobsen (vlevo) a padající Dylan Groenewegen po kolizi v první etapě závodu Kolem Polska. | foto: AP

Jakobsen se zotavuje, chirurgové mu zrekonstruují obličej

  • 0
Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen, který se dosud potýká s následky hrozivého pádu při srpnovém závodě Kolem Polska, se podrobí dalším dvěma operacím. Chirurgové při nich chtějí zrekonstruovat čtyřiadvacetiletému jezdci stáje Deceuninck-Quick Step obličej. Jakobsen na instagramu uvedl, že první zákrok ho čeká 8. října.

„Při operaci mi vloží kost z mojí pánve do horní a dolní čelisti, kde spousta kostí chybí,“ popsal Jakobsen a dodal, že uzdravování poté potrvá měsíce. 

Při dalším zákroku mu lékaři vpraví do čelisti implantáty, aby mohl dostat nový chrup. Při nehodě přišel o všechny zuby s výjimkou jednoho, v obličeji už má 130 stehů.

Jakobsen se ocitl v ohrožení života 5. srpna při hromadném spurtu v Katovicích. Ve zhruba osmdesátikilometrové rychlosti ho krajan Dylan Groenewegen natlačil na bariéru, Jakobsen ji přeletěl a skončil v tratolišti krve. 

Na místě musel být oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice v Sosnovci, kde se podrobil pětihodinové operaci. Dva dny strávil v umělém spánku.

5. srpna 2020

,