Český cyklokrosař Jakub Ťoupalík na trati v Táboře před vítězem závodu juniorů...

Český cyklokrosař Jakub Ťoupalík na trati v Táboře před vítězem závodu juniorů Witsem Meeussenem. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Elkov Author: změna v názvu a jediné nové jméno, Ťoupalík

  • 1
Změna v týmu nastala jediná. Cyklisté hradecké stáje, loni jezdící pod názvem Elkov Author, půjdou do příští sezony ve svém středu i s Adamem Ťoupalíkem, třiadvacetiletým borcem, jenž se prosadil především jako cyklokrosař.

„Měl být posilou skupiny vrchařů. Není to spurter, ale v těžších kopcovitých závodech bude určitě platným členem týmu,” řekl trenér Otakar Fiala.

Minulý rok byl v podání českého cyklistického týmu, jenž má dlouhodobou základnu v Hradci Králové, mimořádně úspěšný. Na společném mistrovství České a Slovenské republiky získal František Sisr titul českého šampiona v silničním závodě a časovku ovládl Jana Bárta. 

Ten navíc do sbírky přidal bronz z časovky na Evropských hrách v Minsku.

Výčet úspěchů hradeckého týmu zahrnuje také devět vítězství v UCI závodech, z nich sedm vybojoval Alois Kaňkovský i přesto, že kvůli zranění a následné operaci neabsolvoval kompletní závodní program. Do výčtu triumfů patří také prvenství Dominika Neumana v seriálu Českého poháru.

Sečteno a podtrženo, hradecká třetidivizní stáj kategorie Mezinárodní cyklistické federace UCI byla díky svým výsledkům druhým nejlepším kontinentálním celkem v soutěži Europe Tour. A příští rok, s už z poloviny novým názvem Elkov Kasper, na tom nechce nic měnit. K tomu přichází velká motivace v podobě startu některého z jejích cyklistů na olympijských hrách.

„Obhajoba titulů mistrů republiky i další vítězství v UCI závodech, kterými bychom potvrdili dominantní postavení na domácí scéně a silnou pozici v rámci kontinentálních týmů, nás samozřejmě lákají, ale olympiáda je prioritou. Největší šance na start v Tokiu z našich jezdců zcela jistě má Jan Bárta v časovce,“ uvedl ředitel hradecké stáje Vladimír Vávra.

Pod názvem Elkov Kasper nastoupí do nové sezony tým v desetičlenné sestavě. Devět jezdců hájilo barvy hradecké stáje už letos: Jan Bárta, Alois Kaňkovský, Karel Hník, František Sisr, Michal Schlegel, Michael Kukrle, Dominik Neumann, Jakub Otruba a Matěj Zahálka. 

Matěje Štibingra, který ukončil závodní činnost, nahradil už zmíněný Adam Ťoupalík, jehož zatím nejlepším výsledkem silniční kariéry je loňské vítězství v etapě závodu kategorie HC Arctic Race of Norway.

Tehdy ho dosáhl v barvách druhodivizní stáje Corendon Circus, kde mu ale na letošní sezonu neprodloužili smlouvu, závodil tedy za německou třetidivizní formaci Team Sauerland NRW p/b SKS Germany-

Předtím své cyklisté úspěchy sbíral především v cyklokrosu. Na mistrovství ČR 2015 ve Slaném získal domácí titul a stal se nejmladším šampionem v cyklokrosu v kategorii elite. Navíc má i medaile z mistrovství světa v kategoriích juniorů a jezdců do 23 let. 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa