Cyklokrosaře čeká první vrchol sezony

Praha - Tábor je připraven na mistrovství Evropy v cyklokrosu, na první vrchol sezony. Na okruhu budou bojovat o medaile ženy, junioři a muži do 23 let. "Rádi bychom získali alespoň dvě medaile, ale lehké to rozhodně nebude, konkurence bude srovnatelná se světovým šampionátem," řekl český trenér Petr Klouček.

Za každou zemi může na mistrovství Evropy v příslušné kategorii nastoupit osm cyklokrosařů. Trenér českého výběru Petr Klouček této možnosti využije v případě juniorů i mužů do 23 let, závod žen pojedou tři domácí reprezentantky.
 
Podle trenéra je jedním z největších českých želízek junior Roman Kreuziger, který před pěti týdny skončil na silničním světovém šampionátu v Kanadě šestý v časovce. "Formu má a dokazuje to na závodech doma i v zahraničí. Spolu s ním by měl o nejpřednější umístění usilovat mezi juniory i Jan Škarnitzl," doplnil Klouček.
 
V závodu mužů do 23 let jsou největšími domácími nadějemi Martin Bína, Martin Zlámalík, Vladimír Kyzivát a Radomír Šimůnek.

Ani ženské trio trenér dopředu nezatracuje. "Na závod jsou dobře naladěny, ale neslibujme si od nich zázraky. Jsou mladé a rády by kros jezdily. V Táboře mohou jen překvapit, ale především nasbírat zkušenosti," mínil Klouček.
 
Dosud se o evropské medaile v cyklokrosu závodilo v letech 1976-1978 (tehdy o ně bojovali junioři), v roce 1995 potom soupeřili o titul jezdci do 22 let.

Ani jednou nevyšly české barvy naprázdno: dvakrát dokonce Češi vystoupili na nejvyšší stupeň a ještě přidali dvě bronzové medaile. V roce 1976 v polské Jelení Hoře vybojoval bronz Zdeněk Zmeškal a družstvo vyhrálo soutěž zemí, o rok později skončil Richard Dostál rovněž třetí a v roce 1978 ve Stuttgartu se z juniorského zlata radoval Pavel Velek.

Další zlatá medaile pochází z roku 1995, kdy ve švýcarském Eschenbachu bojovali o medaile jezdci do 22 let: Jiří Pospíšil tam potvrdil roli favorita a jasně vyhrál.
 
Nominace českých reprezentantů na ME:
Muži do 23 let:
Martin Bína, Martin Zlámalík, Pavel Adel, Radomír Šimůnek, Zdeněk Štybar, František Klouček, David Kášek, Vladimír Kyzivát.
Junioři: Ondřej Bambula, Aleš Brož, Bohumil Elsnic, Lukáš Klouček, Roman Kreuziger, Martin Němeček, Petr Novotný, Jan Škarnitzl.
Ženy: Barbora Bohatá, Šárka Chmurová, Klára Nepustilová.

Program ME - sobota 8. listopadu:
10.00 junioři,
12.00 ženy,
14.00 muži do 23 let.