Zdeněk Štybar

Zdeněk Štybar | foto: Michal Sváček, MAFRA

Cyklokrosař Štybar je v laufu, ve Světovém poháru nahání Alberta

  • 1
Na pátečním tréninku se cítil hrozně, bál se propadáku. Ale stříbrský cyklokrosař Zdeněk Štybar místo zklamání zažil v neděli nečekaný triumf. Suverénně vyhrál závod Světového poháru ve španělském Igorre. Na trati, která vůbec nepatří mezi jeho oblíbené.

"Po pátečním tréninku jsem byl úplně k. o. Říkal jsem si, co tam budu dělat... V sobotu jsme museli v půl páté vstávat, abychom stihli letadlo z Valencie do Bilbaa. Byl jsem unavený. Ale jak začal závod, nohy jsem měl hrozně silné. Od druhého kola jsem věděl, že budu schopen bojovat o vítězství," popisoval Štybar na svých internetových stránkách www.zdenekstybar.com.

V seriálu Světového poháru vyhrál dva závody v řadě, týden před Igorre slavil i v belgickém Koksijde. V průběžném pořadí tak pořádně nahání prozatímního lídra Nielse Alberta z Belgie. Ten má před Štybarem náskok už jen pěti bodů.

Naštvaný Nijs dojel třetí

"Ráno před závodem lilo jako z konve. Ale trať stačila trošku vyschnout. I tak to byl pořádně těžký závod. Mám hroznou radost, že jsem ho dokázal vyhrát. Vloni jsem byl v Igorre pátý, nikdy mi to tady nesedělo. Teď už vím, že mohu uspět kdekoliv," liboval si člen profesionální stáje Telenet Fidea.

Na bahnité trati jezdil vpředu s belgickou dvojicí Nijs – Albert. V posledním kole nastoupil a soupeři ho nedokázali dostihnout. Nijs krátce po jeho ataku upadl, přibrzdil za ním jedoucího Alberta a "Štyby" projel cílem osamocen s náskokem zhruba třiceti metrů.

Druhý Albert nakonec za Štybarem zaostal o šest vteřin. "Ten útok vůbec nebyl naplánovaný. Jel jsem na první pozici, chtěl jsem si jet své tempo. Nijs s Albertem tam udělali malou chybu, vjel jim do stopy Holanďan, který byl o kolo zpátky. Doufám, že se nebude říkat, že jsem vyhrál jen kvůli tomu. Nijs byl hodně naštvaný, protože tahle trať mu strašně vyhovuje. Ale může se to stát každému," líčil Štybar.

V pátek oslaví 24. narozeniny. Prvenství ze Španělska bylo prvním dárkem. "Ale tak jsem to nebral. Mám velikou radost za lidi z celého mého týmu, že se sem netrmáceli z Belgie zbytečně 1 500 kilometrů," konstatoval borec ze Stříbra.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa