Zdeněk Štybar

Zdeněk Štybar | foto: Michal Sváček, MAFRA

Cyklokrosař Štybar: Dres lídra Světového poháru chci udržet

  • 2
Skvělou formu potvrdil stříbrský cyklokrosař v dresu belgického týmu Telenet Fidea Zdeněk Štybar v nedělním závodě Světového poháru ve francouzském Roubaix. Po návratu z náročného tréninku na Mallorce, kde najížděl kilometry i s Romanem Kreuzigerem, zvítězil a je na dosah celkovému triumfu.

Navíc ukázal, že umí vyhrávat i na bahně, což je výborná zpráva před světovým šampionátem v Táboře. "To ale neřeším. Nechám se překvapit, jaké vyjde na mistrovství světa počasí," říká Štybar na svém webu zdenekstybar.com.

V posledním závodě SP za týden v Hoogerheide potřebujete skončit před Albertem a je jedno na jakém místě. Když ale Albert vyhraje a vy skončíte třetí, celkovým vítězem SP se stane Belgičan. Budete hodně počítat?
Ne. V Hoogerheide je těžká trať, bude to spravedlivý závod a ať vyhraje lepší. Já bych ale rád ten dres udržel a nejel v něm jen jeden závod.

Myslíte, že výkon Alberta (v neděli skončil osmý, pozn. aut.) hodně ovlivnilo zlomené žebro?
To bych neřekl, spíš se zlomil psychicky. Byl vpředu, pak mu asi došly síly, udělal pár chyb, a to ho rozhodilo.

Věřil jste v Roubaix ve vítězství?
Právě, že vůbec. Měl jsem za sebou týden těžkého tréninku na Mallorce, v sobotu jsem strávil deset hodin na cestě. Až v jedenáct večer jsem se jel vyjet na válce. Vloni jsem tady byl druhý za Erwinem Verveckenem, ale letos se trať jela v obráceném směru a nevěděl jsem, co od toho čekat. Hodně se běhalo, což není úplně pro mě, ale zvládnul jsem to nečekaně dobře.

Co považujete za klíčový moment závodu?
Ve třetím, čtvrtém kole jsem se trochu trápil, ale pak jsem najel dopředu a najednou jsem tam byl sám. Pak mě dojel Bart (Wellens), a to mě hrozně nakoplo. Byli jsme tam dva z jednoho týmu, věděl jsem, že si můžeme pomoci. On pak trochu ztratil a mával na mě, ať jedu. To mi dodalo sílu.

Jak jste si užíval poslední kolo?
Věděl jsem, že nesmím udělat blbou chybu, proto jsem radši sjezdy běhal. Na velodromu už jsem si to užíval. Měl jsem tam belgický fan club z Essenu a strašně jim děkuju za skvělé povzbuzování.

Teď jste všem ukázal, že vám může být úplně jedno, na čem se pojede za 14 dnů mistrovství světa...
V neděli mi bahno sedělo, vyhrál jsem i na písku, na sněhu, na rychlých tratích. Prostě to neřeším a necháme se překvapit, jaké vyjde na šampionát počasí.