Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: romankreuziger.com

Kolem Baskicka: Kreuziger v úvodu sedmnáctý, jeho tým diktoval tempo

  • 4
Stáj Saxo Tinkoff s českým cyklistou Romanem Kreuzigerem kontrolovala velkou část první etapy závodu Kolem Baskicka, zařazeného do seriálu World Tour. Závěrečný spurt však ovládl Australan Simon Gerrans z týmu Orica-Green Edge.

Roman Kreuziger projel cílem v bezprostředním kontaktu na vítěze na 17. místě v čelní skupině, která se utvořila poté, co pád na poslední horské prémii roztrhal do té doby takřka kompaktní peloton.

V následném sjezdu vznikla zhruba dvacetičlenná skupina, v níž se chvílemi při rychlosti až 70 km/h ujímal v baskických serpentinách dirigentské taktovky i Alberto Contador. Spurt v ulicích města Elgoibar však ovládl Gerrans těsně před Peterem Velitsem z Omegy.

Pro stáj Saxo Tinkoff je závod Kolem Baskicka i určitým testem sestavy, která by měla tvořit páteř týmu na Tour de France. Contador tu má k ruce tři své největší opěrné "pilíře": Kreuzigera, Ira Rocheho a Australana Rogerse.

V úvodní kopcovité etapě byli muži ve žlutomodrých dresech k vidění v popředí pelotonu dlouhé desítky kilometrů, často až v počtu osmi mužů. Teprve na závěrečných kilometrech přebíraly iniciativu stáje Sky a Movistar.

Alberto Contador se netají úmyslem, že chce závod Kolem Baskicka potřetí ve své kariéře vyhrát. To potvrdil na svých webových stránkách i Kreuziger:  "Hlavní cíl je jasný. Alberto chce vyhrát a já bych mu měl být k ruce v nejtěžších etapách. Ale i já se cítím taky dobře a určitě bych chtěl získal nějaké body do žebříčku."

Body si v seriálu World Tour připisuje pět nejlepších v každé etapě a deset nejlepších v celkovém hodnocení. O své vlastní formě přesvědčil Kreuziger v sobotu v jednorázovém závodě Grand Prix Induraina, kde obsadil 6. místo.

Kolem Baskicka

1. etapa (156,5 km):

1. Gerrans (Austr.) 4:06:34, 2. P. Velits (SR), 3. Vicioso (Šp.), 4.Gavazzi (It.), 5. Fuglsang (Dán.), 6. Henao (Kol.), ...17. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa