Sam Bennett

Sam Bennett | foto: AP

Hromadný dojezd na Dauphiné. Ve finiši zvítězil suverénně Bennett

  • 1
Po dvou úvodních kopcovitých etapách dostali na Critérium du Dauphiné příležitost bojovat o prvenství sprinteři. Ve třetí etapě tradiční generálky na Tour de France jasně zvítězil v hromadném dojezdu Sam Bennett z Bory – hansgrohe. V celkovém vedení zůstal Dylan Teuns z Bahrainu Merida.

Do cíle zbývalo 12 kilometrů, když peloton definitivně dojel dvojici uprchlíků z denního úniku, která pospolu šlapala téměř od začátku závodu.

Pro sprintera Deceuninck-QuickStepu Álvara José Hodega, který se po defektu snažil dostat do přední části pelotonu, pracovalo i duo jeho českých kolegů Petr Vakoč a Zdeněk Štybar.

Na čele se řadily týmy, které pomýšlely na etapové prvenství, jakou jsou Bora-hansgrohe, Kaťuša, Arkéa Samsic nebo právě belgická stáj s českými jezdci.

Ostrý poziční boj propukl však až kilometr před koncem, kdy se jezdci přiblížili do cílové destinace etapy v městečku Riom.

Nejvýhodnější pozici do závěrečného sprintu si vypracovala Bora-hansgrohe.

A Bennett ji dokázal i zužitkovat.

11.června 2019 v 16:49, příspěvek archivován: 11.června 2019 v 17:11

La joie de @Theflyingmullet qui lève les bras en même temps que son leader @Sammmy_Be ! The joy of @Theflyingmullet , celebrating at the same time as his leader @Sammmy_Be ! #Dauphiné https://t.co/ZByKqVxiCx

Za ním dojel na druhém místě Wout van Aert z Jumbo-Visma.

Třetí dorazil Davide Ballerini z Astany.

Na sedmém místě finišoval Hodeg, jenž doplatil na to, že se spolu se Štybarem nedokázali včas vymanit ze sevření početnější skupiny finišujících jezdců.

Štybar obsadil v závodu 13. pozici, Vakoč dojel se ztrátou 56 sekund na 132. příčce.

Žlutý dres pro celkového lídra podniku udržel Teuns, jenž celou etapu strávil v hlavním balíku. Na druhého Guillaume Martina z týmu Wanty-Gobert má k dobru 3 vteřiny.

Ve středu se cyklisté utkají v 26kilometrové časovce, která je svým profilem velmi podobná té, jež se pojede za měsíc na Tour de France.

Boj až v posledních metrech

Oč hektičtější byl závěrečný dojezd, o to klidnější byla předchozí část.

Po dvou dnech čekala na jezdce lehčí etapa. Cyklisty zavedla z malebného Le Puy en Velay do městečka Riom. Měřila 177 kilometrů a v jejím průběhu se nacházela čtyři stoupání nejnižší kategorie.

Po klidném startu se z pelotonu odpojila dvojice závodníků, v níž byl Nathanael Berhane z Cofidisu a Quentin Pacher z Vital Conceptu.

11.června 2019 v 15:04, příspěvek archivován: 11.června 2019 v 17:10

80 KM - #Dauphiné ⏱Ecart / Gap : 1'45'' ‍♂️ Les équipes de sprinteurs ne laissent aucun espoir au duo de tête . ‍♂️ The sprinters' teams aren't giving the leading duo any chance. https://t.co/5GNnpuqQ90

Balík však jejich náskok hlídal a dovolil jim maximálně tři minuty k dobru.

V průběhy etapy navíc začalo foukat a cyklisty skrápěl déšť.

Po poslední vrchařské prémii, ze které si stejně jako z ostatních odvezl po dohodě bod Berhane, peloton začal pomalým tempem mazat náskok vedoucí dvojice.

Závodníci ještě zabojovali o jedinou sprinterskou prémii dne, kterou vyhrál opět jezdec Cofidisu, peloton je dojel a vše už směřovalo k závěrečnému sprintu.

A v něm dominoval Bennett.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné

3. etapa (177 km)

1. Bennett (Ir./Bora-hansgrohe) 4:15:25, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Ballerini (It./Astana), 4. Venturini (Fr./AG2R La Mondiale), 5. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 6. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), ...13. Štybar všichni stejný čas, 132. Vakoč (oba ČR/Deceuninck-Quick Step) -56.

1. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) 11:52:28, 2. Martin (Fr./Wanty-Gobert) -3, 3. Lucenko (Kaz./Astana), 4. Fuglsang (Dán./Astana) oba -20, 5. Quintana (Kol./Movistar), 6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) oba -24, ...43. Vakoč -5:10, 79. Štybar -16:31.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa