Sam Bennett  na Vueltě 2022

Sam Bennett na Vueltě 2022 | foto: Profimedia.cz

Jak covid rozleptává Vueltu. Přestaňte nás testovat, vyzvali někteří jezdci

  • 91
Covidový exodus z Vuelty pokračuje. Celkem 23 jezdců už muselo kvůli pozitivním testům odstoupit, mezi nimi i hvězdy pelotonu Simon Yates, Pavel Sivakov, Sam Bennett a také jeden ze dvou českých cyklistů Jan Hirt. Covid už vyřadil ze závodu více jezdců než na Giru a Tour dohromady. Diskuse „Co s tím“ nabírá na síle.

Před startem čtvrteční dvanácté etapy oznámila stáj Bahrain Victorious, že pozitivně testován byl i její vrchař Santiago Buitrago, jenž předtím vykazoval mírné příznaky nemoci. Počet jezdců týmu se tak smrskl na šest.

Krátce poté informovala rovněž formace Intermarché, že kvůli covidu odstupuje Boy van Poppel, desátý ve středečním spurtu. Pro stáj jde o druhý covidový úder poté, co už před 6. etapou skončil Jan Hirt.

Počínaje pátým dnem Vuelty došlo denně k minimálně jednomu odstoupení, jehož příčinou byl covid.

Ředitel závodu Javier Guillén se přesto snaží uklidňovat kypící emoce: „Držíme se lékařských kritérií. Nevím, co bude v příštích dnech následovat. Ale vím, že zatím není důvod k všeobecnému stavu znepokojení. Je zde spousta bezpříznakových případů, nebo onemocnění s mírnými příznaky. Týmy však testují jezdce hodně, mnohem více než jim přikazuje protokol UCI. Také proto máme tolik pozitivních.“

Protokol Mezinárodní cyklistické unie UCI nařizuje, aby jezdci podstoupili povinný test na covid před začátkem závodu Grand Tour a pak v každém dni volna. Jenže týmy si své jezdce prověřují průběžně samy i po jednotlivých etapách, aby tak zamezily případnému masivnímu rozšíření covidu ve skupině.

Vedení Vuelty nyní oznámilo, že novinářům už nebude v rámci zpřísněných hygienických opatření umožněn přístup do týmových padoků před etapami a po nich.

Ovšem to jsou nuance, které současnou vlnu covidu v pelotonu nezastaví.

Museli odstoupit kvůli covidu

Dan Hoole (Trek)
Jan Hirt (Intermarché)
Jaakko Hänninen (AG2R)
Andrea Vendrame (AG2R)
Mark Donovan (DSM)
Victor Langellotti (Burgos)’
Anthony Delaplace (Arkéa)
‚Pieter Serry (Quick-Step)
‚Wout Poels (Bahrain)
Ethan Hayter (Ineos)
Edoardo Affini (Jumbo)
José Herrada (Cofidis)
Harry Sweeny (Lotto)
Jarrid Drizners (Lotto)
Math. Norsgaard (Movistar)
Sam Bennett (Bora)
Simon Yates (BikeExchange)
Pavel Sivakov (Ineos)
Pau Miquel (Kern Pharma)
Roger Adria (Kern Pharma)
Hector Carretero (Kern Ph.)
Santiago Buitrago (Bahrain)
Boy van Poppel (Intermarché)

Minulý měsíc směli na Tour pokračovat v závodě i s pozitivními testy Bob Jungels (AG2R) a Rafal Majka (UAE Emirates), protože u nich rozbor testů odhalil jen nízkou virovou nálož. Ta se sice zjišťuje i na Vueltě, jenže Guillén naznačil, že u některých cyklistů nestihnou takovou analýzu PCR testů dokončit včas.

„Když máte pozitivní test na antigen, provádíme pak test PCR. A pokud se ukáže, že virová nálož z PCR je nízká, můžete dál závodit,“ konstatoval ředitel závodu. „Problém spočívá v tom, že pokud máte pozitivní test až ráno před etapou, nebývá často dost času vyhodnotit nálož v PCR testu ještě před startem. Takoví jezdci by museli mít provizorně povolen start, dokud nebude jejich virová nálož diagnostikována. Ale UCI stále není připravena toto povolit.“

Cítíte velkou křivdu

Juanjo Oroz, sportovní ředitel druhodivizní stáje Kern Pharma, těžce nesl, že v úterý vyřadily pozitivní testy hned tři z jeho osmi jezdců, aniž by předtím vykazovali příznaky nemoci.

„Uvnitř své mysli cítíte velkou křivdu,“ prohlásil. „Člověku se chce bouchnout pěstí do stolu a říci: Co to má být? Svět už přece normalizoval covid. Cyklistika to teď musí udělat také.“

Šampion Vuelty z roku 2018 Simon Yates se po vydařené úterní časovce probojoval do elitní pětky celkového pořadí a jeho stáj Bike Exchange očekávala, že pro svůj tým získá na konci Vuelty dostatek bodů k záchraně mezi osmnácti týmy World Tour pro příští sezonu.

Následující den byl pozitivní na covid. Což znamenalo: konec působení v závodu, konec nadějí na body.

Z téhož důvodu se musel pakovat i z předloňského Gira. Z posledních pěti podniků Grand Tour, na nichž startoval, dokončil jediný.

Jeho britský krajan Tao Geoghegan Hart ze stáje Ineos se i kvůli Yatesovu nejnovějšímu případu covidu pustil na sociálních sítích do kritiky bodového systému, jenž rozhoduje o worldtourových licencích. „Není správné, aby budoucnost jezdců a týmů podléhala tak moc proměnlivým vnějším silám, jakou je covid,“ napsal.

Později příspěvek smazal. Podle vlastního vyjádření kvůli vlně urážek, která na jeho adresu dorazila.

Já mám covid? To je vtip?

Mike Teunissen, pomocník Primože Rogliče ve stáji Jumbo Visma, se na téma covid rozhovořil: „Přestože děláme naprosto všechno, co můžeme, abychom se covidu vyvarovali, likvidují nás věci, které nemáme pod kontrolou, jako například velké nahromadění lidí v letadlech při dlouhých transferech. Situace je ještě horší než na Tour. Snad dojedeme do Madridu v aspoň trochu důstojném počtu jezdců.“

Dojet tam chtěl i Sam Bennett z Bory, v úvodu Vuelty vítěz dvou hromadných spurtů. Když mu tým v úterý sdělil, že je pozitivní, myslel si, že jde o vtip.

„Pak mi to ukázali. Dvě červené čáry. Pořád jsem tomu nevěřil a donutil je, aby mi hned udělali další test. Výsledek byl stejný. Měl jsem covid. Přesto jsem žil v naději, že následný PCR test bude negativní, nebo že v mém tělu naleznou viru málo,“ napsal do svého sloupku pro list Irish Independent.

Doufal marně. „Výsledky hovořily jasně. Časovku už jsem sledoval jen ze svého hotelového pokoje.“

Bennett přiznal, že určité příznaky nemoci pocítil dříve v průběhu závodu, ale v té době měl ještě testy negativní.

„Před čtyřmi dny jsem měl šimrání v krku po etapě, kterou jsme jeli v dešti. Cítil jsem se po ní dost unavený, ale stejně jako většina cyklistů jsem zažíval podobné pocity na spoustě závodů. A protože se mi v dalším průběhu Vuelty nohy zase zlepšovaly, nedělal jsem si s tím starosti.“

Jen tápe, kde k nákaze přišel. Variant je mnoho. Poukázal například na 900kilometrový přesun ze severu na jih Španělsku s 300 lidmi napěchovanými do dvou letadel.

„Mohl jsem chytit covid tam. Nebo když jsem se převlékal ve stanu po horském dojezdu s 80 dalšími jezdci, z nichž většina roušky neměla. Také v hotelech byly uklízečky bez roušek, které kašlaly a prskaly. Ve stoupáních stáli fanoušci tak blízko, že byl cítit jejich dech, jak nás povzbuzovali. Mohly to být všechny tyto příčiny, nebo žádná z nich. Je marné snažit se někoho obviňovat, ale je velkým zklamáním, že musím domů.“

Ať jedou s covidem i ti, co nejsou nemocní

Souběžně s tím, jak se covidové kauzy množí, je stále více i jezdců, kteří kritizují současná anticovidová pravidla UCI.

Thomas De Gendt z Lotta se vyslovil proti odstupování pozitivních jezdců ze závodu a zároveň proti současné formě testování. „Jestli to takhle půjde dál, můžeme dojet jen se stovkou chlapů. Mělo by platit, že pokud nejste nemocní, můžete v závodě zůstat. Příští rok bych si přál, abychom už nebyli testováni, jestliže nebudeme opravdu nemocní.“

Ve stejném duchu hovořil Dries Devenyns z Quick-Stepu: „Je pro nás těžké udržet covid pod kontrolou. Možná bychom se na něj měli méně soustředit. Posílejme domů ty, kteří jsou skutečně nemocní.“

Podobně jako v mnoha zemích covid rozděloval společnost, rozdělují nyní názory na něj profesionální peloton.

Jiná skupina jezdců, sportovních ředitelů a týmových lékařů totiž naopak poukazuje, že covid a postcovid je neradno podceňovat, protože někteří elitní cyklisté bojují s následky onemocnění i půl sezony a vyšší tréninkové intenzity je zas a znovu odrovnávají.

Zdeněk Štybar by mohl vyprávět. O problémech s postcovidem se nedávno rozhovořil také Adam Yates z Ineosu.

Roušky na masážním stole

Lídr závodu Remco Evenepoel vyzval, že by organizátoři kvůli ochraně jezdců mohli omezit alespoň počet diváků v cíli. Před čtvrteční etapou vyprávěl, jak v Quick-Stepu důsledně dbají na dodržování proticovidových pravidel.

„Nosíme roušky i v autobuse nebo na masážním stole. Neustále si myjeme ruce, každý den dodržujeme týmovou bublinu,“ líčil. „Roušky nemáme jen na trati etapy, při jídle a na pokoji.“

Quick-Step objednal pro všechny své jezdce jednolůžkové pokoje a každému z nich přidělil i konkrétní zaměstnance z realizačního týmu, aby se minimalizovalo jejich promíchávání.

„Za jiných okolností bychom mohli mít na Grand Tour v den volna své rodiny, ale také to je zakázáno,“ informoval Evenepoel.

Přesto si uvědomuje, že v pelotonu se rozmáhající covid je pro jeho červený dres nyní možná větší hrozbou než ataky největších soupeřů.

Ve čtvrtek se kromě toho musel vypořádat i s následky nepříjemného pádu ve sjezdu. Podobného, jaký o den dříve poslal ze závodu jeho týmového kolegu a mistra světa Juliana Alaphilippa.

„Byla to extrémně kluzká zatáčka,“ popisoval Evenepoel kolizi. „I doprovodné motorky v ní klouzaly a zpomalovaly. Já si ji chtěl zkrátit, ale trochu jsem to přehnal. Moje noha pád malinko odnesla, ale kolo dopadlo mnohem hůř. Věřím, že budu v pořádku. Během páteční sprinterské etapy snad dostanu i trochu prostoru na zotavování se.“