Chtěl jen pomáhat, ale nakonec vyhrál

Beroun - Nikdy se netajili kamarádstvím. Při etapách závodu Ytong Bohemia Tour si v minulosti oba Pražáci pomáhali k úspěchu. Jednou ve společném dresu A-keramiky, poté už v barvách odlišných formací. I letos mohl být scénář podobný. Ondřej Sosenka z polské stáje CCC Polsat si přijel pro čtvrté vítězství v řadě, Milan Kadlec mu chtěl být v českém reprezentačním trikotu při ruce.

"O svém startu jsem se rozhodl na poslední chvíli. Chci pomoci Sosenkovi," tvrdil Kadlec po čtvrtečním pražském prologu. "Já nemám na celkový úspěch potřebnou formu, odpočíval jsem." V pátek už bylo vše jinak. Tři zdánlivě jednoduché okruhy v okolí Berouna rozhodly, že Sosenka své tři předchozí triumfy neobhájí.

Zato Kadlec se udržel ve hře a úplně otočil i v prognózách svého umístění. "Samozřejmě se pokusím závod vyhrát," prohlašoval už. Sosenka mu pomáhal i v královské etapě, kterou stačil nakonec ještě sám jasně vyhrát. Pak  odstoupil.

"Favorit proti všem to má strašně těžké," hájil ho Kadlec. "Chtělo by to ještě pozvat víc silných týmů, ne jen jeden," shodli oba na tom, co by Bohemii v cyklistické hierarchii z páté kategorie UCI posunulo do vyšších sfér.

Kadlec šel do časovky s reálnou nadějí na konečné prvenství. Proti němu ale hovořila statistika. V posledních dvou časovkách vždy podlehl Hrazdírovi, který byl v celkovém pořadí po sobotě před ním. Pak ho jasně porazil. "Konečně po třech druhých místech můžu vychutnat pocit vítěze," řekl  teprve druhý muž v historii, jenž pro triumf nemusel vyhrát žádnou etapu. A to původně přijel pouze pomáhat kamarádovi.